Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nemzetközi együttműködés

Nemzetközi együttműködés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Európai Akadémia Fizikai és Mérnöki Szekciója bizottsági ülésének adott otthont a Károly Róbert Főiskola. A gyöngyösi helyszínválasztás komoly megtiszteltetés, amelynek jelentőségét nehéz lenne túl hangsúlyozni, hiszen ez a világ vezető fizikai kutatásaiba történő becsatlakozásnak az eredménye.

A Károly Róbert Főiskola már évekkel ezelőtt tagságot nyert a CERN Nagy Hadronütköztetőjének Totem és Phoenix elnevezésű kísérleteibe, ennek is köszönhető a gyöngyösi helyszínválasztás.

A bizottság elnöke, Muhsin Harakeh maximálisan elégedett volt a gyöngyösi helyszínnel, és az itt végzett munkával.

– Az Európai Akadémia egy nagyon széleskörű szervezet, a természettudományok mellett a humán területeket, a művészeteket is lefedi. Egy erősen válogatott, szellemi függetlenségére sokat adó társaság, akik viszont európai szintű, vagy nemzeti szintű, vagy nemzetközi szintű kérdésekre adnak szívesen válaszokat, tanácsokat. Tehát egy olyan szervezet, amely a céljául tűzte ki, hogy a kultúrának, a tudománynak és a művészeteknek a nagyon magas színvonalú művelését – mondta.

A bizottság tagjai között volt Sydney Gales is, aki az ELI elnevezésű cseh-magyar-román projekt romániai ágának tudományos igazgatója. Az ELI egy európai uniós szuperlézerprojekt, ami 2009-ben kapta meg az EU jóváhagyását. A kormány azóta már nemzetgazdasági szempontból kiemelt nagyberuházásnak minősítette a projektet.

– A lézerek tudománya az elmúlt évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Számos tudós Európában ezért úgy döntött, hogy megépíti a világ legerősebb lézerét. De ezt a beruházást nem a nyugat-európai országokban szerették volna kivitelezni, hanem Közép-Európában, Csehországban, Magyarországon és Romániában, azért, hogy segítsen a fejlettségbeli különbségeket leküzdeni – vélekedett.

Ez a tanácskozás volt az első egyeztetési lépcső, ezt követően az Akadémia különböző osztályai, majd végül pedig az elnöksége dönt arról, hogy a jelöltek közül ki lehet az Akadémia új tagja.


Tovább az archívumra