Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A rókák veszettség elleni immunizálása érdekében ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el 38 Heves megyei településen, többek között Gyöngyösön is a megyei kormányhivatal gyöngyösi járási hivatala. A korlátozás április 4-től április 25-ig tart.

Már kihelyezték a figyelmeztető plakátokat Abasáron és Pálosvörösmarton is. Hétfőtől ugyanis életbe lép a Heves megyei kormányhivatal gyöngyösi járási hivatala által elrendelt ebzárlat és legeltetési tilalom. Erre a rókák úgynevezett csalétkes veszettség elleni immunizálása miatt van szükség.

A korlátozás megyénkben 38 településre vonatkozik. Ezeken a helyeken április 4 és április 25 között valamennyi ebet zárt területen kell tartani úgy, hogy ne juthasson ki közterületre, vagy lakott övezeten kívülire. Ebben az időszakban kerülendő a vadászkutyák használata, tilos gazdasági haszonállatot külterületre hajtani és ott legeltetni, valamint tilos a lakott területen kívül működő állattartó telepeken és legelőkön a pásztor-, és terelőkutyák használata.

A veszettség elleni vakcinákat a rókák által kedvelt ízű és szagú kb. 4 cm átmérőjű, kb. 1,5 cm magas, szürkésbarna színű csalétekbe rejtik. Ezeket hétfőn repülőgépről szórják szét az érintett területeken. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, ennek ellenére nem szabad hozzányúlni! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni őket, mert így a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy házi-állatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot.

Az érintett települések:

Abasár, Adács, Atkár, Detk, Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Karácsond, Kisnána, Ludas, Markaz, Mátraszentimre, Nagyfüged, Nagyréde, Pálosvörösmart, Szűcsi, Vámosgyörk, Vécs, Visonta, Visznek, Apc, Boldog, Csány, Ecséd, Hatvan, Heréd, Hort, Kerekharaszt, Lőrinci, Nagykökényes, Petőfibánya, Rózsaszentmárton, Zagyvaszántó.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság