Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megjött a gólya, de nincs meg a fészke

Megjött a gólya, de nincs meg a fészke

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem találja a helyét Gyöngyös gólyája. A madár eredeti fészkének helyére a Bükki Nemzeti Park szakemberei egy kúpot helyeztek, hiszen közegészségügyi okok miatt szerették volna, ha átöltözik, és máshol rak fészket. Számára három másik helyen tettek ki fészekrakó tányért, azonban a gólya az eredeti otthona körül repkedett, majd a víztorony közelében kezdett fészket rakni. A szakemberek ezért oda is kihelyezték a tányért, hogy biztonságos helyen tölthesse a nyarat, a gólya azonban azóta nem szállt a fészekre.

Fészket épít az évtizedek óta Gyöngyösön élő gólya az Epreskert utcában. Ezeket a képeket még tavaly készítettük, mielőtt a madárnak költöznie kellett. Az itt élők közegészségügyi okokra hivatkozva kérték a Bükki Nemzeti Park illetékeseit, hogy segítsenek a gólyának új fészkelő helyet találni. Akkor közel 50 méterrel feljebb, kihelyeztek egy tányért, amelyen biztonságosan építkezhetett volna a madár.

Fészek a villanypózna tetején a víztoronynál, fészek egy magánház udvarán és, és fészek egy pár házzal odébb is. Ezeket a képeket pedig a napokban készítettük. Válogathatna a gólya új, lehetséges otthonai közül, mégsem teszi.

A gólya, amikor visszatért eleinte az eredeti fészkénél körözött, majd a víztoronynál talált számára megfelelő helyet. Ezt látván, a szakemberek az áramütés ellen szerették volna védeni a madarat, ezért oda is egy tányért helyeztek fel, ám azóta az itt élők nem látták a gólyát. Többek szerint, ahol ember beleavatkozik a természetbe, ott a gólya nem fog letelepedni.

Kerestük a Bükki Nemzeti Parkot az üggyel kapcsolatban, ám eddig nem nyilatkoztak. Annyit azonban elmondtak, hogy ma reggel látták a víztoronynál a gólyát, bővebb információt azonban későbbre ígértek. A városlakók többsége bízik abban, hogy megfelelő fészkelő helyet talál magának a gólya, és továbbra is Gyöngyöst tekinti majd otthonának.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 1. rész
18:13
Vidróczki gála 2019 - Szűcsi Gömbőc - Magyarbődi táncok
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Azerbajdzsán
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság