Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megjött a gólya, de nincs meg a fészke

Megjött a gólya, de nincs meg a fészke

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem találja a helyét Gyöngyös gólyája. A madár eredeti fészkének helyére a Bükki Nemzeti Park szakemberei egy kúpot helyeztek, hiszen közegészségügyi okok miatt szerették volna, ha átöltözik, és máshol rak fészket. Számára három másik helyen tettek ki fészekrakó tányért, azonban a gólya az eredeti otthona körül repkedett, majd a víztorony közelében kezdett fészket rakni. A szakemberek ezért oda is kihelyezték a tányért, hogy biztonságos helyen tölthesse a nyarat, a gólya azonban azóta nem szállt a fészekre.

Fészket épít az évtizedek óta Gyöngyösön élő gólya az Epreskert utcában. Ezeket a képeket még tavaly készítettük, mielőtt a madárnak költöznie kellett. Az itt élők közegészségügyi okokra hivatkozva kérték a Bükki Nemzeti Park illetékeseit, hogy segítsenek a gólyának új fészkelő helyet találni. Akkor közel 50 méterrel feljebb, kihelyeztek egy tányért, amelyen biztonságosan építkezhetett volna a madár.

Fészek a villanypózna tetején a víztoronynál, fészek egy magánház udvarán és, és fészek egy pár házzal odébb is. Ezeket a képeket pedig a napokban készítettük. Válogathatna a gólya új, lehetséges otthonai közül, mégsem teszi.

A gólya, amikor visszatért eleinte az eredeti fészkénél körözött, majd a víztoronynál talált számára megfelelő helyet. Ezt látván, a szakemberek az áramütés ellen szerették volna védeni a madarat, ezért oda is egy tányért helyeztek fel, ám azóta az itt élők nem látták a gólyát. Többek szerint, ahol ember beleavatkozik a természetbe, ott a gólya nem fog letelepedni.

Kerestük a Bükki Nemzeti Parkot az üggyel kapcsolatban, ám eddig nem nyilatkoztak. Annyit azonban elmondtak, hogy ma reggel látták a víztoronynál a gólyát, bővebb információt azonban későbbre ígértek. A városlakók többsége bízik abban, hogy megfelelő fészkelő helyet talál magának a gólya, és továbbra is Gyöngyöst tekinti majd otthonának.


Tovább az archívumra