Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kék séta

Kék séta

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az országos rendezvényekhez csatlakozva a gyöngyösi Autista Segítő Központ is megemlékezett az autizmus napjáról. Április másodikán Mátraháza és Kékestető között Kék Sétát rendeztek, amely az autizmus nemzetközi színe és az ország legmagasabb pontja után kapta a nevét. A rendezvényen több százan vettek részt.

Az autizmus világnapja alkalmából már péntek este kékkel világították meg az Autista Segítő Központnak otthont adó ferences rendházat és templomot. Másnap pedig több százan érkeztek a mátraházai kápolnához, hogy onnan Kékestetőre indulva gyalog tegyék meg azt a rövid, de izzasztó távot, amellyel, az autizmussal élőkre kívánták felhívni a figyelmet. A Kék Séta idén is az autizmus napi rendezvények záró eseménye volt.

– Azt gondolom, hogy idén is egy nagyon színvonalas és egy nagyon színes programsorozatot tudtunk összeállítani és azt gondolom ezáltal, hogy méltóképpen fel tudtuk hívni az autizmussal élőkre a figyelmet. Külön öröm számomra, hogy ilyen sok ember csatlakozott hozzánk most a kék sétán, hiszen nem csak az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmusra élőkre, hanem van ennek egy fajta közösség építő szerepe is – mondta Kis Erzsébet intézményvezető.

Az eseményen részt vett Pajtók Gábor heves megyei kormánymegbízott is, aki azt emelte ki, hogy az ilyen események is szükségesek ahhoz, hogy felhívják a figyelmet az érintettekre.

– Minél nagyobb embertömeg előtt ismertessük meg ezt a problémát, ami nem kis probléma, hiszen Magyarország népességének majd két százaléka érintett az autizmusban, részben azért mert hozzátartozók, családtagok, szülők, részben, mert autizmussal élnek. Ez azt jelenti, hogy kétszázezer ember ezzel él minden nap és ehhez képest csak a gyöngyösi ferences rend az, amely felvállalta az autizmussal élők segítését – fogalmazott.

A sétához több százan csatlakoztak, köztük középiskolás diákok és érintett családok is.

A rendezvényen zenés műsort adott az Autista Segítő Központ jelenlegi és egykori lakóiból álló zenekar, majd több száz kék színű léggömböt engedtek a levegőbe.


Tovább az archívumra