Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szeszélyes április

Szeszélyes április

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Reggelre akár 6 fokig is lehűlhet a hőmérséklet, délutánra pedig akár 20 fok is lehet. Napi szinten és heti szinten is sokat változik az időjárás és rendszeresen váltják egymást a frontok. A szeszélyes áprilisi időjárást nem csak a frontérzékenyek, hanem az egészséges emberek is nehezen viselik.

Naponta váltják egymást a hidegfrontok és a melegfrontok, akár több mint 15 fokos hő ingás is előfordulhat naponta. A változékony tavaszi idő még az egészséges emberek szervezetét is megterheli. A krónikus betegségekben szenvedők pedig még nehezebben viselik, hogy ilyen szeszélyes az időjárás.

– A vérnyomásos betegek általában nagyon megérzik a hidegfront érkezését, illetve a szívkoszorúér betegek is, akik ilyenkor gyakrabban panaszkodnak akár mellkasi fájdalomról is. Az esős idő inkább az ízületes betegeket viseli meg, a szeles, száraz, pollenes idő pedig előrehozta egy kicsit az allergiás megbetegedések jelentkezését elég nagy számban és elég heves tünetekkel jelentkeznek a szénanáthások is és az asztmások is – sorolta dr. Rechtorisz László háziorvos.

Nem csak a frontok okozta panaszokkal fordulnak ilyenkor sokan orvoshoz. Mivel reggelre akár 6 fokig is lehűlhet a hőmérséklet, sokan fáznak meg ilyenkor.

– Réteges öltözködésre kell odafigyelni és valóban reggel, meg este több rétegben kell a ruhát hordani és nappal akár egy szál ingujjban lehet közlekedni. A felfázásos betegségek is elég gyakoriak. Ez inkább a nőket érinti, de mind a két nemnél előfordul a köhögés, nátha, arcüreggyulladások, tüdőgyulladások, tüszős mandulagyulladás. Ez most jelenleg megfigyelhető – tette hozzá a háziorvos.

Az orvosok minden ilyen időszakban felhívják a frontokra érzékeny krónikus betegek figyelmét arra, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a gyógyszerek kiváltását. Azok ugyanis jelentős mértékben mérsékelhetik az ilyenkor jelentkező tüneteket.


Tovább az archívumra