Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szupertraffipaxok: egy hónap mérlege

Szupertraffipaxok: egy hónap mérlege

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több mint egymillió járművet ellenőrzött működésbe lépése óta a Véda, a rendőrség új szuper-traffipaxrendszere. Az elmúlt egy hónapban a gyorshajtások száma volt a legmagasabb, de a biztonsági öv be nem kapcsolása, a leállósávban haladás, valamint a piroson áthajtás miatt is bírságot szabnak ki.

Több mint egy hónapja, április 5-én helyezték üzembe a VÉDA országos közlekedésellenőrző rendszert. A 365 fix kamerát az ország 134 balesetveszélyes útjára telepítették. Gyöngyösön a Róbert Károly útra helyezték ki.

A fix traffipaxok naponta egymillió autót ellenőriznek, ehhez képest az egy hónap alatt rögzített szabályszegések száma kisebb volt annál, mint amire a rendőrség számított – mondta a szakember.

Az eltelt időszakban közel 30 ezer gyorshajtást, emellett pedig több tucat szabálytalanságot is rögzítettek országosan a kamerák – tájékoztatta televíziónkat az Országos Rendőr-főkapitányság.

– Az április 5. és 5. közötti időszakban összesen 29211 esetben indult eljárás a kamerák által készített felvételek alapján. Ebből 28999 sebességtúllépés volt, ezen kívül 116 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, 68 esetben autópálya leállósávjának használata, 27 esetben tilos jelzésen áthaladás és egy esetben vasúti átjáróban tiloson jelzésen áthaladás miatt indult az eljárás – részletezte Gál Kristóf, az ORFK helyettes sajtószóvivője.

A Véda a szabálytalanságok regisztrálása mellett képes kiszűrni a forgalomból kivont vagy lopott járműveket, valamint a műszaki vizsga vagy a kötelező biztosítás hiányát is.

A rendőrség szóvivője elmondta: a szabálysértések miatt az eljárások folyamatban vannak, ezért nincs még pontos adat arról, hogy mekkora a bírságok összege.


Tovább az archívumra