Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyöstarján vendégségben

Gyöngyöstarján vendégségben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új szemléletű idősgondozás vette kezdetét a gyöngyösi Idősek Bentlakásos Otthonában. A kórházi épületben található intézmény tavaly kibővült, így lehetőség nyílt bevinni a „külvilágot”. Képekben, történetekben, énekekben segítenek az idősotthon lakóinak visszaemlékezni szülőfalujukra, azokra a járási településekre, ahol a bentlakók éltek. Gyöngyös bemutatása után most Gyöngyöstarjánt látták vendégül, a település bemutatta hagyományait, népszerű intézményeit, és a közelmúlt fejlesztéseit.

Hagyományos népviselet, régi fényképek, és mai fotók Gyöngyöstarjánról. Az új szemléletű idősgondozás jegyében a gyöngyösi Idősek Bentlakásos Otthonának lakói számára a járás településeit mutatják be, ezzel segítve a visszaemlékezést szülőfalujukra. Elsőként Gyöngyös városa mutatkozott be, most pedig Gyöngyöstarjánt hozták be az intézmény falai közé.

– Tarjánból épp négy idős van az otthonba, de nem csak a saját falujára kíváncsiak, hiszen a szomszéd település is érdekes, mert lehet, hogy ott udvarolt, vagy onnan volt az udvarlója, ezek azért régi emlékeket ébresztenek bennük – sorolta Hiesz György polgármester.

A program létrehozása több célt is szolgál- ezt már Maka Piroska, az intézményt fenntartó Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója mondta el.

– Az emlékeikhez vissza tudjanak nyúlni, ismereteket szerezzenek, a másik cél pedig az, hogy az a közösség, az a település, annak a településnek a közösségei, akik a hagyományokat, értékeket elhozzák ebbe az otthonba, ők is egy nyitott intézménybe jöjjenek – fogalmazott.

A legutóbbi rendezvényen az otthon lakói visszaemlékezhettek, vagy megismerhették Gyöngyöstarján hagyományait, a Páva Kör életét, a népviseleteket és legnépszerűbb épületeket is.

– Nekünk ezek elő voltak készítve, jelenleg is rendelkezésünkre állnak ezek az anyagok, nem okozott, semmiféle problémát. A civiljeink, segítőink maximálisan odatették magukat, és ahogy kell, be is rendezték ezt a kiállítást – mondta Nagy Károly, Gyöngyöstarján polgármestere.

A lakók közül négyen is Gyöngyöstarjánból érkeztek, a bemutatkozás alkalmával pedig régi emlékeket idéztek fel szülőfalujukkal kapcsolatban.

A település bemutatkozó kiállítását még hetekig láthatják a bent lakók, a nyár végén pedig újabb járási település érkezik az Otthonba.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság