Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sütétebb füst

Sütétebb füst

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Befejezéséhez közeledik a Mátrai Erőmű IV. blokkjának nagyjavítása. A blokk kazánjába ma délután gyújtottak be és várhatóan péntek éjfélig tart a falazat szárítása. Így az erőmű 202 méteres kéményén – olajtüzelésből adódóan –szakaszosan sötétebb füstgáz fog távozni. Ez azonban semmilyen veszélyt nem jelent a lakosságra nézve sem, az erőmű betartja a környezetvédelmi előírásokat.

Messziről is jól látható a Mátrai Erőmű Heller-tornyaiból felszálló füst. A kazán óránként 320 tonna gőzt termel. A magyar energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzemében évente végzik a karbantartási munkálatokat, a négyes blokk ellenőrzése hétévente történik meg. A munka célja a blokki berendezések üzemkészségének és üzembiztonságának fenntartása, a tervezett normatív javítások elvégzése.

Ez a karbantartás most a végéhez közeledik, az erőmű saját, illetve külsős szakemberekkel dolgozik, összesen 600-800 ember végzi a munkálatokat.

A IV. számú blokk kazánjába ma délután gyújtottak be, a falazat szárítása várhatóan péntek éjfélig tart. Ennek eredménye látható lesz a lakosok és az autópályán közlekedők számára.

– A hidegpróbáknál és azt követően három-négy napig egy felfűtési időszakba kerül a blokk, ez a blokk üzembe helyezését jelenti, ilyenkor a füstgáz a kéményen távozik, természetesen a környezetvédelmi normáknak megfelelően működünk, de ilyenkor sötétebb a füst – részletezte Jenes Zsolt karbantartási főosztályvezető.

A néhány napos szárítási idő során keletkező sötétebb füst miatt a Mátrai Erőmű Zrt. vezetése kéri a lakosság megértését és türelmét.


Tovább az archívumra