Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyakori rajzás

Gyakori rajzás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Itt a rajzás ideje, egyre több méhhel és darázzsal találkozhatunk a szabadban. Több méhtámadásról is hallhattunk az elmúlt időszakban főként Budapesten, de a méhész egyesület gyöngyösi elnöke szerint jobban félünk a rovaroktól, mint kellene. A legrosszabb, amit egy méhraj útjában tehetünk, ha csapkodunk a kezünkkel, mivel a légáramlatokra támadhatnak a méhek. Fontos tudni, hogy ha kéményben, vagy a szellőzőben fészkelnek a méhek, a fészek leszedése nem a méhész, hanem a rovarirtó feladata, a méhbefogó fáról, és könnyen megközelíthető helyekről tudja eltávolítani a fészket.

Több tízezer méh emberközelségben, mégsem támadnak. A rovar nagyon jól tudja, hogy ha csíp, elpusztul – mondja Ludányi Béla, a méhész egyesület gyöngyösi elnöke. Az elmúlt időszakban sokat hallhattunk méhtámadásról, főként olyan esetben, amikor egy raj útjába került valaki. Mivel a májusi és júniusi időszakban rajzanak a méhek, gyakrabban láthatunk felhőként repülő rajokat. Nem kell pánikba esni- hívja fel a figyelmet Ludányi Béla – a méhek csak akkor támadnak, ha veszélyt érzékelnek.

A Katasztrófavédelem is arra kéri a lakosságot, ne ingereljük a rovarokat, és próbáljuk megelőzni a támadást.

– Ezeket a rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért javasoljuk, hogy ha szabadban töltünk egy kis időt, akkor mindig csomagolják be ezeket az élelmiszereket, vagy zárják el a rovarok elől – figyelmeztetett Antal Erika, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Méhrajokra június hónapban számítani lehet, darazsakból viszont augusztusban láthatunk többet. Az ő irtásuk illetve a kéményekben, szellőzőkben megtelepedő méheké a rovarirtó feladata – mondja Ludányi Béla.

Magyarországon egyébként jelenleg nincs veszélyben a méhpopuláció, viszont súlyos következményekkel járna a kihalásuk. A tudósok szerint a rovarok eltűnése évente mintegy 1,4 millió ember halálához vezetne, a gyümölcsök termését világszerte 23, a zöldségekét 16 százalékkal vetné vissza.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság