Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Három feljelentés a gyermek halála kapcsán

Három feljelentés a gyermek halála kapcsán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyermekjóléti szolgálat és a gyámhivatal hibája, valamint a gyermekorvos megtévesztő jelzése okozhatta az egy hónapja elhunyt gyöngyösi kislány, Kiara halálát – mondta Czibere Károly szociális államtitkár, aki ezért három feljelentést is tett a napokban. A vizsgálat szerint a védőnő többszöri jelzése ellenére a gyermekjóléti központ és a gyámhivatal nem intézkedett időben.

Ma egy hónapja, május 13-án hunyt el az a gyöngyösi kislány, Kiara, akire csontsoványan találtak a mentőszolgálat munkatársai. A szakemberek akkor már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Azóta rengeteg vizsgálat zajlott az üggyel kapcsolatban. A szülőket előzetes letartóztatásba helyezték.

Czibere Károly szociális államtitkár foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt három feljelentést tett miután lezárult a kislány ügyében elrendelt vizsgálat.

– Mind a két vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a gyermekvédelmi törvény és a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések alapvetően lehetővé teszik azt, hogy a helyszíni szemlét, a gyermek veszélyeztetettsége esetén akkor is meg lehessen tartani, hogyha ezt a szülő nem akarja, nem egyezik bele. Az együtt nem működő szülővel szemben is fel lehet lépni. Tehát az elsődleges cél, hogy a gyereket megmentsük, tehát ennek érdekében akár még az ajtót is rá lehet törni az együtt nem működő szülőre – részletezte az államtitkár.

Az ügyben nem történt előrelépés, annak ellenére, hogy a védőnő folyamatosan küldte a jelzéseket a veszélyeztetés gyanújáról – tette hozzá.

– Az első gyanúnál már a haladéktalan és mérlegelés nélküli közbelépésre lett volna szükség, ehelyett azt látjuk, és ez a vizsgálat megállítása, hogy a járási gyámhatóság és a gyermekjóléti központ nem élt ezekben a jogszabályokban rögzített eszközökkel, ehelyett egymásra várt, egymásra mutogatott, illetve gyakorlatilag labdáztak a gyermek ügyiratával – jelentette ki az államtitkár.

Időközben az is kiderült, hogy Kiara anyjának 4 gyermeke született, az első két gyereket a külön élő apáknál helyezték el az anya gyermeknevelésre alkalmatlansága miatt.

Az éhhalál miatt elhunyt Kiarának a nővérét akkor ideiglenesen a nagyszülőknél helyezték el, ám ő néhány napja nevelőszülőkhöz került.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság