Most a fásszárú energianövények hasznosításáról rendeztek konferenciát. Közben elkészül a tasspusztai kísérleti biokazán" /> Most a fásszárú energianövények hasznosításáról rendeztek konferenciát. Közben elkészül a tasspusztai kísérleti biokazán" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A gyöngyösi főiskola mindig kiemelt feladatként tekintette a zöldenergia térhódításának segítését

A gyöngyösi főiskola mindig kiemelt feladatként tekintette a zöldenergia térhódításának segítését

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Most a fásszárú energianövények hasznosításáról rendeztek konferenciát. Közben elkészül a tasspusztai kísérleti biokazán is.

A Tasspusztán tartott tanácskozás apropóját egy határidő közeledte adta – egy-két hétig még lehet pályázni fásszárú energianövények termesztésére.  A Magyar Fejlesztési Bank képviselője is itt jelentette be, hogy a bank kedvezményes hitelprogramokkal segíti az energianövények termesztését. A kormányzat és az Unió is támogatja a más mezőgazdasági célra egyébként csak kedvezőtlenül hasznosítható területek betelepítését.

 

Gőgös Zoltán FVM-államtitkár szerint ugyan jelenleg az étkezési célra termelt növényeknek is jó ára van a piacon, energiacélra, hosszabb távon még mindig jobban megéri termelni. Ehhez új szemléletmód, esetenként új termelőeszközök kellenek, de hamar jön a haszon – a fűz esetében például már az első két év után. A Károly Róbert Főiskola e feladatban is gesztori szerepet vállal az alapanyag előállításától egészen a lobbitevékenységig – tudatta a főiskola rektora, dr. Magda Sándor.

 

A tanácskozás zárásaképpen a résztvevők megtekinthették az épülő 400 megawattos bio-fűtőművet, amely az egész tangazdaság energia-, és melegvízellátásáért lesz felelős. A kísérleti berendezés várhatóan októberre készül el, az itt nyert mintaadatokat egy országos számítógépes rendszer értékeli ki.

 

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2007-09-19 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A barakkváros foglyai - dokumentumfilm
15:21
Zongoraavató hangverseny (részlet)
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Bihari János Táncegyüttes
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Kulturális látnivalók a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság