Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Országosan akár kétszeresére is drágulhat az ivóvíz díja, mivel a magyarországi vízhálózat sok helyen rendkívül rossz állapotban van

Országosan akár kétszeresére is drágulhat az ivóvíz díja, mivel a magyarországi vízhálózat sok helyen rendkívül rossz állapotban van

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A fejlesztés összegét pedig a 2010-ig a vízdíjba kell építeni. Gyöngyösön és környékén ennél jobb a helyzet – tudtuk meg Tóth Zoltán üzemvezető főmérnöktől – de itt is számolni kell az ivóvíz díjának jelentős mértékű emelésével.

később épült de rossz minőségű vezetékeket és szerelvényeket is kicserélték, így mára kifejezetten jó állapotban van a rendszer. Tóth Zoltán üzemvezető azt mutatta, hogy Gyöngyös térségében a korábbi napi 5-6 üzemzavart 2-3-ra sikerült csökkenteni.

2010-ig azonban nemcsak az elosztó hálózat további fejlesztésével kell számolni. Az Európai Uniós víztörvény a vízminőséggel kapcsolatban is egy sor szigorítást léptetett életbe, ami újabb költségnövekedést eredményez. A víz vastalanítása, mangántalanítása, valamint bór- és arzénmentesítése már megoldott Gyöngyös környékén, az ammónia kivonása azonban még nem mindenütt.

A jelenlegi, köbméterenként 227 Ft-os vízdíj tehát nem tartható. A költségnövekedést biztosan be fogják építeni. Tóth Zoltán szerint a vízdíj emelkedését azzal tudják leginkább mérsékelni, hogy az önkormányzatokkal összefogva együtt próbálnak majd pályázni.

 

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2007-09-19 )

Tovább az archívumra