Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kerekasztal beszélgetés

Kerekasztal beszélgetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kerekasztal beszélgetésre és szakmai konzultációra hívta a térség szociális intézményeinek képviselőit, valamint a szociális kerekasztal résztvevőit a Heves Megyei Önkormányzat Polgári Képviselőcsoportja. A fórum vendégelőadója Harrach Péter, egykori szakminiszter volt, aki az Új Egyensúly Program családpolitikai és a szociális ellátórendszerre gyakorolt hatásairól tartott előadást. A politikus a helyzetelemzés mellett kikérte a szakma képviselőinek véleményét, javaslatait is.

Az Új Egyensúly program intézkedéseinek hatását a mindennapjaikban érzik majd az emberek – véli Harrach Péter. A volt Szociális és Családügyi Miniszter kifejtette: az ÁFA és az energiaárak emelkedése, a fizetések befagyasztása illetve vásárlóértékének csökkenése egyaránt érinti a nyugdíjasokat, a családosokat és az egyedülállókat.

A minimálbérre bejelentett vállalkozók járulékterhének megduplázásáról a politikus kijelentette: nem szabad egy kormányzatnak a törvényt be nem tartók megítélését átvinni a törvény szerint élőkre, mert ez sok kisvállalkozót ellehetetlenít, akik így vagy kénytelenek lesznek feladni vállalkozásukat, vagy a fekete gazdaságban keresnek megoldást. A gazdaság jelenleg helyzetéről Harrach Péter azt mondta, hogy míg 2002-ben a költségvetési hiány 3%-os volt és megfelelt az európai normáknak, addig ma 10% felett van a deficit. A fórumon a volt szakminiszter kikérte a szociális szakma helyi képviselőinek javaslatait, mert mint mondta, az önkormányzatokat érintő problémákat nem a parlamentben, hanem helyben kell megoldani. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy aggódnak a szociális területen dolgozók. Elsősorban a segélyezés rendszerének átalakítása, valamint a segélyre szorulók számának növekedése nyugtalanítja őket. A támogatásra szorulók számának növekedésével lassan kiürül az államkassza – jelentette ki Harrach Péter, aki szerint a kormány akkor döntött volna helyesen, ha a gazdaság dinamizálásával, járulék és adócsökkentéssel javított volna a rossz gazdasági helyzeten.


Az Aktuális napi hírei (2006-09-12 )

Tovább az archívumra