Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A szennyezett területeken elpusztult növényvilág újratelepítése érdekében több mint 400 millió forintos kísérleti projekt indult a Mátrában

A szennyezett területeken elpusztult növényvilág újratelepítése érdekében több mint 400 millió forintos kísérleti projekt indult a Mátrában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szennyezett területeken elpusztult növényvilág újratelepítése érdekében több mint 400 millió forintos kísérleti projekt indult a Mátrában, melyben részt vesz az Elgoscar Kft, a Biocentrum Kft, a Bay Zoltán alapítvány valamint a Debreceni Egyetem Karcagi kutatóintézete. A kísérlet folyamán 140 növény fejlődését fogják megfigyelni a szakemberek különböző talajtípusokban.

Több 100 hektárra tehető azon szennyezett területek száma, ahol valamilyen ipari működés következtében az elmúlt évtizedekben több milliárd forintos kár keletkezett a természetben. E területeknek a rehbilitációjára indult kísérlet Gyöngyösorosziban.

A több mint 400 millió forintos kísérleti projektben részt vesz az Elgoscar Kft, a Biocentrum Kft, a Bay Zoltán alapítvány valamint a Debreceni Egyetem Karcagi kutatóintézete. Tenyészedényes kísérletek között próbálják majd ki, hogy melyek azok a fás és lágyszárú növények, amelyek megélnek a szennyezett talajban is.

A kísérlet során előfordulhatnak réz és cinkszennyeződések, valamint savas kémhatás is létrejöhet. Ez azt bizonyítja majd, hogy az ott élő növények nem tudnak fejlődni.  

A 6 fázisú projektnek a második szakaszában tartanak jelenleg, azaz a laboratóriumból most kerülnek ki a növények a terepre, ahol megfigyelik fejlődésük folyamatát.

 
Dely Martina


Az Aktuális napi hírei (2008-05-02 )

Tovább az archívumra