Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mint ismeretes, két hete helyi népszavazást kezdeményezett az Apollo Tyres gumigyár megépítése ellen a gyöngyösi Polgári Frakció

Mint ismeretes, két hete helyi népszavazást kezdeményezett az Apollo Tyres gumigyár megépítése ellen a gyöngyösi Polgári Frakció

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Dr. Kozma Katalin jegyző a jogilag ezután rendelkezésére álló 14 nap alatt tartalmi és formai szempontból is megvizsgálta a kérdésfeltevést, majd úgy döntött: nem hitelesíti az aláírásgyűjtő ívet.

– Egyetért-e Ön azzal, hogy ne épüljön meg az indiai Apollo Tyres cég gumigyára Gyöngyösön? – így szólt a Fidesz által két hete hitelesítésre benyújtott, népszavazásra bocsátandó kérdés. Dr. Kozma Katalin ma elutasította a párt voksolási kérelmét.

 

 

– Formai szempontból jó, ám tartalmi okokból elutasítandó a kérdésfeltevés – mondta a jegyző. – Azért nem lehet e kérdésben helyi népszavazást tartani, mert nem a képviselőtestület hatásköre, hogy épüljön, vagy ne épüljön gumigyár. Nem egyértelmű az sem, hogy a döntés érinti-e a város költségvetését. A cég jó hírét is csorbíthatja, ha a vállalkozás szabadságának korlátozását szorgalmazza a kezdeményezés – fejtette ki Dr. Kozma Katalin.

 

 

Tuzáné Dr. Takács Zsuzsanna, a kezdeményezést benyújtó Polgári Frakció képviselője a hír hallatán azt mondta: ma kapták meg a jegyző levelét az aláírásgyűjtő ív hitelesítésének megtagadásáról, s egyelőre tanulmányozzák a döntést. Várhatóan a következő 14 napban alakítják ki jogi álláspontjukat, s vagy fellebbeznek a döntés ellen, vagy új, javított kérdést nyújtanak be.

 

 

Hiesz György polgármester megjegyezte: első körben örül a döntésnek, mert a szocialisták már tartalmilag sem értettek egyet a kérdés feltevésével, szerintük eleve diszkriminatív, hogy egy indiai céget nevesítenek és kizárnának a városba várt befektetők köréből.

 

 

A döntés eredményét közzéteszik, ez ellen 15 nap alatt lehet fellebbezéssel élni a városi bíróságon.

 

 

Faragó Zoltán


Tovább az archívumra