Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 2006 óta megváltoztak az OKJ-s képzési szabályok

2006 óta megváltoztak az OKJ-s képzési szabályok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A legfontosabb újdonság, hogy most már biztosított az átjárhatóság a különböző szakmák között, tehát bizonyos szakmák tantárgyait beszámíthatják más szakirányú képzésbe is.

OKJ, azaz Országos Képzési Jegyzék. Ez egy plusz lehetőség a továbbtanulásban és a szakmai fejlődésben. Átmenetet jelent a szakközépiskola és gimnázium, valamint a főiskolai oktatás között. Több mint egy érettségi, viszont kevesebb, mint egy diploma, de emellett fontos, hogy gyakorlat-orientáltabb is. A két képzés átfedésben van egymással.
30 plusz pontot számítanak be szakirányú továbbképzés esetén. A tantárgyakat a munkaerő-piaci igényeket figyelembe véve állítják össze, ezáltal a diákok könnyebben el tudnak helyezkedni egy felsőfokú OKJ-s bizonyítvánnyal. A 2006-os változás kb. 400 alapszakmát és 440 elágazást és ráépülést takar. Az új OKJ jellegzetessége a modularitás és a kompetencia-elvűség.
A modularitásban olyan tananyag-mennyiséget ,kell elsajátítaniuk a diákoknak, amelyek alapvető feltétele, hogy szakmai vizsgát tegyenek. A modulok biztosítják a szakmacsoportok közötti átjárhatóságot és minden elért eredmény immár beszámítható lesz a továbbtanuláskor.

Dely Martina


Az Aktuális napi hírei (2008-11-03 )

Tovább az archívumra