Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót mai ülésén Gyöngyös képviselő-testülete

Elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót mai ülésén Gyöngyös képviselő-testülete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Végleges számadatok egyelőre nincsenek a tervezetben – és mint elhangzott, az sem elképzelhetetlen, hogy a világgazdasági válság hatására akár még februárban is módosítani kell az önkormányzat pénzügyi terveit.

Az országos költségvetési törvény harmadik variációja alapján Gyöngyös 6 százalékkal, vagyis 119 millió forinttal kevesebb normatívát kap az államtól jövőre. Szűkülnek az állami források, így mind a pénzügyi szakemberek, mind a képviselők egyetértettek abban, hogy nehéz és takarékoskodó év lesz 2009. Az ülésen elhangzott: felül kellene vizsgálni a nem kötelező feladatokat. Ám a közgyűlés tagjait már megosztotta annak meghatározása, hogy négy területen lehet spórolni. Csökkenni fognak a helyi iparűzési adóbevételek és az ingatlanértékesítéseket, melyekből Gyöngyös komoly bevételekkel számol, csakis nyomott áron lehetne keresztülvinni.

A tervek szerint helyi adók vonatkozásában mérséklődne az iparűzési adó, de nőne az építményadó. Kérdéses az is, hogy a felújított Mátra Múzeum fenntartásában hogyan vállal szerepet a város. A közoktatásban méretgazdaságos feladatellátásra állnának át. Elkerülhetetlen a Zeneiskola tetőfelújítása, és folytatni kell az önkormányzati intézmények
akadálymentesítését is.

A városfejlesztéssel kapcsolatos uniós nagypályázatok többsége már túljutott az első fordulón, fontos betervezni a szükséges önrészt, így igen szoros lesz a költségvetési év – jósolta Hiesz György polgármester.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2008-11-20 )

Tovább az archívumra