Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Március elsejével a betegszállítóknak újabb jogszabály: kötelező a távolsági szállításokat koordinálni

Március elsejével a betegszállítóknak újabb jogszabály: kötelező a távolsági szállításokat koordinálni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy éve váltak külön a mentőszolgálattól, de még most is számos félreértés nehezíti munkájukat. Heves megyében öt szolgálat 22 gépjárművel végzi, a betegszállítást.

A sürgősségi betegellátást a mentőszolgálat végzi, a szakkíséretet nem igénylő szállítás pedig a területileg illetékes betegszállítóké. A gyöngyösi betegszállítást végző szolgálathoz 38 település és csaknem 120 ezer lakos tartozik. A tavalyi változás főleg az orvosokat érintette. Az ő felelősségük ugyanis eldönteni, hogy a beutalt beteg milyen szállítást igényel, több intézmény és háziorvos azonban még most sem tudja pontosan mikor és kit kell értesíteni.- mondja a szakember.

A mentők feladata marad az életmentés és a sürgősségi ellátás. Március elsejével a betegszállítóknak pedig még összehangoltabban kell dolgozniuk megyeszerte egymással, és mentőszolgálatokkal.

Még most is számos félreértés adódik a betegszállítási utalvány hiányos kitöltéséből, illetve hogy a vizsgálatra bevitt betegnek nem egyeztettek előre időpontot. A helytelen lakcím vagy a sok csomag, amit a beteg magával szeretne vinni, (az egyébként előírt egy kézitáska helyett) is számtalan esetben okoz gondot. Gyöngyösön naponta átlagosan 70 betegszállítást végeznek, ami magasabb az országos átlagnál.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2009-02-26 )

Tovább az archívumra