Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Áprilisban indul az Út a Munkába-program, mely felváltja az eddig közcélú munkavégzést

Áprilisban indul az Út a Munkába-program, mely felváltja az eddig közcélú munkavégzést

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösön kezdetben 220, majd 480 fő kerül önkormányzati intézményekbe. Aki indokolatlanul nemet mond az önkormányzat munkába hívó szavára, elesik a szociális segélyektől.

Frissen készült virágládák a polgármesteri hivatal udvarán, a háttérben pedig festők szorgoskodnak. Ilyen munkát is végeznek közfoglalkoztatás keretében, hiába hiszik sokan tévesen, hogy csak fűnyírásból és pataktakarításból lehet választani. A temetőgondozástól a hivatali adminisztrációig, a strandtól a városi televízióig kap munkát félezer új munkaerő. Mindenki jól jár: az egyén, az állam, és a város is.

A nyolcórás munkaidőre kiszabható minimálbér nagy részét az állam állja. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat után jöhet a munkavégzés, évi legalább 90 nap erejéig. Ellene a háziorvosi igazolás alighanem kevés lesz, hiszen a jegyző és a munkáltató cég is felülvizsgáltathatja a közmunkás egészségi állapotát. Vagyis aki megtagad, kimarad.

Az 55 év felettiekre, a 14 év alatti gyereket nevelőkre és az egészségkárosodottakra már enyhébb intézkedések vonatkoznak. A 35 év alatti, nyolc általánossal nem rendelkező munkavállalók pedig újra iskolapadba kell, hogy üljenek. Mindez áprilistól megy élesben.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-03-03 )

Tovább az archívumra