„Tájgazdálkodás, tájtermelés, hungarikumok és helyi értékek a mezőgazdaság területén” címmel tartottak Tájtörténeti Konferenciát a Károly Róbert Diákhotelben. A 11. alkalommal megrendezett történeti áttekintésen az egyes tájak termesztési technikájával, és az ezekhez kapcsolódó állattartással foglalkoztak a szakemberek egy-egy előadás erejéig.
Tájtermelés, talajminőség, borvidékek – ezek voltak a Tájtörténeti Konferencia főbb témai, melyen idén is agrárszakemberek tartottak előadásokat 2 napon keresztül.
– 11. tájtörténeti konferencia, amely Kárpát-medence tájtörténetével foglalkozik, különböző témákkal, különböző városokban vagyunk és tartjuk a konferenciát. Benne van a nevében, hogy tájtörténet, és annak most egy elemével foglalkozunk a jelen konferencián, és ez a tájtermelés, hogy az egyes tájakon miket termesztünk, miért azokat a növényeket termesztjük, milyen állatok kapcsolódnak esetleg az adott tájhoz – részletezte Füleky György, a Tudományos és Szervező Bizottság elnöke.
A szervező szerint fontos, hogy ne csak egy bizonyos terület szakértői jelenjenek meg és osszák meg másokkal a kutatási eredményeket.
– Úgy fogalmaztam még a legelején, hogy csokorba kötjük a különböző tudományterületeket, tehát nem csak történészek, nem csak tájépítészek szerepelnek, nem csak növénytermesztők, nem csak állattenyésztők, vízzel foglalkozó szakemberek, hanem mindezek együtt vannak és ez a lényege az egész konferencia-sorozatnak, hogy különböző szakterületek szakemberei 1-1 témán együtt dolgoznak, és együtt gondolkodnak – világított rá az elnök.
Gyöngyös egy kiemelt régió tájtermelés szempontjából. A szőlészet, borászat múltját, jelenét és jövőjét Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita és Báryné Dr. Gál Edit mutatta be egy előadás erejéig.
A 2 napos konferencia egy tanulmányi úttal zárult.