Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megmentett kereszt

Megmentett kereszt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Érdekes látványosságra figyelhetnek fel a Karácsondi úton közlekedők. Az út elején álló, már menthetetlennek gondolt kőkeresztet szépen felújították, sőt, ahogy annak idején kinézhetett, harsány színekkel ki is festették. A mintegy 200 éves műemlék kereszt megújítását Gyöngyös város önkormányzata is támogatta. A két hónapon át tartó munkálatok után, június 30-án Kárpáti Kázmér alsóvárosi plébános szentelte fel újra a keresztet.

Mintegy 200 éve áll a Karácsondi út elején az a kőkereszt, amelyet feltételezhetően egy imameghallgatás nyomán állíttatott egy, ma már nem ismert nevű személy. A farkasmályi kőből faragott, naiv népies kereszt állapota az elmúlt évtizedekben annyira leromlott, hogy sokan már menthetetlennek vélték. A felújításával tavasszal megbízott Málik Bélának gyakorlatilag újra kellett faragnia.

Két hónapig tartott a munka, melynek végén a kőkereszt visszakapta a régi kinézetét, azaz kifestették. A helyreállítás az Ferences Plébánia megrendelésére készült el az önkormányzat anyagi támogatása mellett. Az útmenti kereszt eredeti arculatának felkutatásában építészként Németi László, az önkormányzat városüzemeltetési igazgatója is részt vett. Azt mondja ennek a keresztnek a szomorú állapota nyitotta fel a szemüket arra, hogy ezeknek a határjelölő kereszteknek nincs igazán gazdájuk.

A keresztet újraszentelő Kárpáti Kázmér alsóvárosi plébános az ünnepségen kiemelte: egy-egy ilyen határjelölő kereszt mindig is a dolgozó emberek lelki megerősítését szolgálta.

Magánszemélyek álltak az élére eddig is a keresztfelújításoknak. Ezt a munkát id. Farkas Imre, az egyháztanács felújítási és gazdasági bizottságának tagja koordinálta és támogatta. A tervek szerint nem ér véget ezzel a keresztek megújulása. Felújításra vár a Vasutas utcai kőkereszt, s egy magánszemély jelezte, szívesen helyreállítaná a közeli kőkútpusztai kereszt feliratát.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet) 5.
10:05
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
18:08
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 1. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság