Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés a szakács

Kevés a szakács

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyre égetőbb problémát jelent Heves megyében, így a Mátrában és Gyöngyösön is a szakemberhiány a vendéglátásban. A foglalkoztatóknak nem csak az okoz nehézséget, hogy pincért, vagy szakácsot találjanak, hanem Nagy Zoltán mesterszakács szerint az is, hogy egyre kevesebb a jól képzett vendéglátós szakmunkás.

Már nem csak országos szinten, hanem Gyöngyös környékén is egyre nagyobb problémát okoz a vendéglátásban a munkaerőhiány. A jól képzett pincéreket és szakácsokat egyre jobban keresik, de nehezen találnak az éttermek és szállodák – mondta el televíziónknak Nagy Zoltán mesterszakács.

Nagy Zoltán szerint az alacsony bérek miatt sokan hagyták el a pályát, vagy éppen külföldön kerestek munkát maguknak, mert ott a jóval több fizetést és nagyon sok esetben ellátást is kapnak a munkavállalók.

– Addig, amíg külföldön 1000-1500 euróért elmennek dolgozni és most már odakint is rájöttek, hogy hiányszakma, tehát nagyon nehéz jó szakembereket találni, ezért most már szinte teljes ellátással, tehát szállással, étkezéssel foglalkoztatják őket – részletezte.

Gyöngyösön és a Mátrában akár 250 ezer forintot is lehet keresni a vendéglátásban, de egyáltalán nem ez, hanem gyakran a százezer forint alatti fizetés a jellemző. Nagy problémát jelent az is, hogy egyre szűkül a területen a szakember-utánpótlás.

– Ezek a problémák hirtelen jelentkeztek annak ellenére, hogy évek óta látszik már, hogy a szakember-utánpótlás és ezen belül is kiemelném, hogy a megfelelő szintű szakember-utánpótlás az gyakorlatilag évről évre csökken – fogalmazott Kósa László, a Mátra Party Kft. vezetője.

A szakemberek szerint színvonalasabb képzéssel és magasabb bérezéssel lehetne elérni, hogy enyhüljön a munkaerő-hiány a területen.


Tovább az archívumra