Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gitárfesztivál

Gitárfesztivál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén július utolsó hetében rendezték meg a hat napon át tartó Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztivált és Gitárkurzust. A fesztivál ideje alatt a közönség neves hazai és külföldi művészek, valamint a növendékek koncertjeit hallhatta. A programok idén először gitárversennyel is kiegészültek.

Az idei már a nyolcadik volt a Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztiválok és Gitárkurzusok sorában. A programsorozat megnyitójának is helyet adó Start Műhely rendezvényterem két koncertnek is a befogadójaként vett részt a fesztiválban. A szervezők a fellépők és a kurzusban résztvevő oktatók körét is színesíteni tudták, mondta el Papp Sándor gitárművész, a fesztivál művészeti vezetője, hisz Portugáliából, Olaszországból, Brazíliából, Horvátországból és Szlovéniából sikerült művészeket hozniuk. Akiket most látunk, az Ratko Zjaca és Vid Jamnik által alkotott gitár-vibrafon duó. Az ő fellépésük azért is érdekes, mert a fesztivál a dzsessz irányába eddig nem nagyon nyitott.

Az idei fesztivál legnagyobb újítása azonban a nemzetközi gitárverseny meghirdetése volt.
A versenyen végül 30-an indultak, az itthoniakon kívül Szlovákiából és Olaszországból is voltak jelentkezők. Ez itt már a versenyzők által adott gálaműsor a Barátok templomában. A zsűri tagja volt a Spanyolországból hazatérő gitárművész, Tokos Zoltán is, aki szerint igen magas színvonalú volt a gitárverseny.

Az 1400 eurós mestergitárt a budapesti Illyés Lóránt mint az első korcsoport győztese vehette át. A japán hangszergyártó által felajánlott 5000 eurós grand koncert gitárt pedig a második korcsoport győztese, az ugyancsak budapesti Fellegi Dávid vihette haza.

A 8. Gyöngyösi Gitárfesztivál és Gitárkurzus minden eddiginél sikeresebb volt mind a résztvevők, mind a közönség száma tekintetében. Ez különösen annak fényében jó hír, hogy voltak olyan évek, amikor tényleg kérdéses volt a fesztivál jövője. Úgy tűnik, mostanra nagyot javult a presztízse.


Tovább az archívumra