Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb a lopás

Kevesebb a lopás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelentősen csökkent a Gyöngyös környéki gyümölcsösökben és hobbikertekben a betörések, lopások és egyéb károkozások száma. Ez a két évvel ezelőtt bevezetett mezei őrszolgálatnak köszönhető – tudtuk meg Nyíri Lászlótól, a Városrendészet igazgatójától.

Alig tudnak beszámolni a gazdák nagyobb lopásokról, károkozásról a Sárhegy környéki szőlőben és gyümölcsösökben, amióta működik a mezei őrszolgálat – mondja Nyíri László a városrendészet igazgatója. A földeken egész nap járőröznek a mezőőrök.

– Általában párban, különböző időpontban, tehát változó időpontokban látják el a szolgálatot, aminek köszönhetően a telektulajdonosokkal kialakult már a második éve ez a jó kapcsolat. Szerencsére mondhatjuk azt, hogy visszaszorulóban van jelentős mértékben mind a hobbikertek feltörése, mind a terménylopások, vagy szőlőkarók, oszlopok eltűnése – fogalmazott az igazgató.

A gazdák név szerint ismerik a mezőőröket és azonnal jeleznek, ha valami gyanúsat észlelnek. Ennek köszönhetően szinte nem is látni idegeneket a környéken

– Nap, mint nap kapom a visszajelzéseket, hogy nincs átmenő forgalom, nincs idegen, nincs aki csak tényleg a tulajdonában, vagy annak felügyelete alatt dolgozik. Itta a háttérben is kilenc személy dolgozik, akik nem bóklásznak, nem járkálnak, csak a feladatot végzik el, mert tudják, hogy vagyunk – sorolta Szabó János mezőőr.

Korábban akár több százezer forintos lopások is történtek, de mára ezek jelentősen csökkentek, mondja ez a gazda, akinek néhány éve a kerítését lopták el a földjéről.

– Ezek a lopásos dolgok teljes mértékben eltűntek. Tehát még csak olyat se látunk, hogy esetleg valami nyoma lenne neki, vagy bármi minimális próbálkozás lett volna. Úgyhogy egyértelmű, biztosnak látom én legalábbis, meg más kollégákkal együtt is, hogy itt az időközben felállított mezei őrszolgálatnak köszönhető ez a rendkívül nagymértékű pozitív változás – említette Bogdán János.

Az őrszolgálat a szüret idején még intenzívebb, a mezőgazdasági munkálatoktól függően akár éjszaka is kint vannak ilyenkor a mezőőrök.


Tovább az archívumra