Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mamut tábor

Mamut tábor

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén is a Mátrában fejleszthették magukat azok a 10 és 15 év közötti gyerekek, akik versenyeredményeiknek hála meghívást kaptak a Matematikai Mulatságok Táborába. Az egy hét alatt nem a tárgyi tudás növelése volt az elsődleges cél, hanem egy újfajta látásmód elsajátítása.

Sportversenyek, társasjáték, szabaduló szoba. 90 gyereknek biztosított táborozási lehetőséget idén a Gondolkodás Öröme Alapítvány. Az évről évre Mátrafüreden megrendezett Matematikai Mulatságok Tábora, vagyis a MaMuT célja a 10 és 15 éves kor közötti, kiemelkedő képességű diákok tehetséggondozása. Ők minden alkalommal meghívás útján kerülnek be a csapatba.

– Országos versenyeken való helyezéseket számítunk át különböző pontokra, azokat összeadjuk. Egy viszonylag bonyolult pontszámítási módszer alapján próbáljuk meg meghatározni, hogy ki az adott évfolyam legjobb 15-20-25 gyereke és ők kapnak meghívást, amit általában elfogadnak – részletezte Juhász Péter táborvezető.

Horváth Hanna idén első alkalommal kapott meghívást a táborba. A Bátaszéki Matematika Verseny országos fordulóján idén 3. lett. Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy beválogatták a csapatba.

– Nekem nagyon tetszenek a matek foglalkozások, mert nem olyanok, mint a rendes matek óra, hanem érdekes és különleges dolgokkal foglalkozunk – mondta.

Fuisz Gábor már 4. alkalommal jár a mátrafüredi táborban. Társaihoz hasonlóan ő is számos országos dobogós versenyeredménnyel büszkélkedhet. A MaMuTban tanult gondolkodásmód pedig az iskolai tanórákon is segítségére van.

– Még nem tudom, hogy mivel szeretnék foglalkozni a jövőben, valami matekos, vagy programozós dolog az elég valószínű, de az is lehet, hogy mérnök leszek, vagy vállalkozó, de szerintem ez akkor is egy hasznos tudás lesz – vélekedett.

A gyerekekkel egyetemi és középiskolai tanárok foglalkoznak, akik elsősorban nem a táborozók tárgyi tudását szeretnék bővíteni, hanem egy újfajta gondolkodásmódot átadni a táborozóknak. A több mint 10 éves múlttal rendelkező tábort 2013-ban bővíteni kellett, hogy a 10., 11. és 12-es diákok számára is lehetőséget biztosíthassanak a fejlődésre.


Tovább az archívumra