Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közepes almatermés

Közepes almatermés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavalyi kiugróan nagy mennyiségű almatermés után idén gyengébb szezonra számít Székely Zoltán. Jelenleg a felvásárlási árak is alacsonyak, így nagyjából az önköltséget tudják visszakapni a gazdák a gyümölcsért, mondta el televíziónknak a Nemzeti Agrárkamara Heves megyei elnöke.

Sem fagykár sem jégverés nem sújtotta jelentősen a Heves megyei almaültetvényeket, ennek ellenére csupán közepes termés várható idén- Mondta el Székely Zoltán a Heves Megyei Agrárkamara elnöke.

– A tavalyi évben egy kiugróan magas átlagot produkáltak az itteni almások és ennek megfelelően az idei évben inkább pihennek a fák, egy gyenge közepes termésre számítunk. Vannak olyan termőtájak, ahol esetleg tavaly volt fagykár, ott viszont most ők komoly termést tudnak betakarítani, de a Heves megyei átlag azért ez, amit mondtam egy gyenge közepes termés – részletezte.

A közepes termés mellett nem számíthatnak kiugróan magas bevételre sem a gazdák, hiszen az ipari alma ára eddig 21 forint volt, de belépett a piacra egy új felvásárló cég, aki már csak 17 forintot ajánlott kilónként az almáért. Ez az ár a kartellbe tömörülés miatt tartósan ott is maradhat- tette hozzá Székely Zoltán.

– Ez jó pár forinttal az önköltségi ár alatt van. Ha a gazda minden elemét a gazdálkodásának szolgáltatás nélkül megússza, tehát nem kell bérmunkát fizetni neki, akkor is magasabb a költségszintje, mint ami most a fölvásárlási ár – jegyezte meg.

Székely Zoltán azt mondja, a Nyírségben jelentkező tavaszi fagykárok és a többszöri jégverés miatt, ott gyengébb lesz a minőség, ezért azt valószínűleg ipari almaként tudják értékesíteni az ottani gazdák, ennek pedig árfelhajtó hatása lehet az étkezési alma piacán.


Tovább az archívumra