Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az alapítóra emlékeztek

Az alapítóra emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Kékestetői Gyógyintézetben Ápolt Betegekért Alapítvány koszorúzással egybekötött ünnepséggel emlékezett meg a hétvégén a mátrai gyógyintézetet felépítő Csonka Lászlóról. Az intézmény az ország első gyógyszállójaként 1932-ben nyitotta meg kapuit, és kezdetben 150 ággyal működött.

Közel ötvenen emlékeztek meg idén is Kékestetőn a Mátrai Gyógyintézet megálmodójáról, Csonka Lászlóról, aki a Mátraházai Tüdőszanatórium után az ország legmagasabb pontján a harmincas években felépítette az ország első gyógyszállóját is.

– Ez a kis társaság, aki itt összejött, ők valahol a szívükben úgy érzik, hogy nagyon sokat köszönhetnek a Csonka családnak azért, hogy ezt a nagyon szép és patinás épületet hetven évvel ezelőtt megépítették és úgy áll még mindig, hogy nem akar összedőlni. Tehát igazándiból a körülmények neheze mellett is a betegek igyekszenek a lényeget, a jó levegőt kihasználni – fogalmazott az alapítvány elnöke, Kozák Miklós Sándor.

Dr. Katona Mónika népdalénekes előadása után a szervezők és a betegek is elhelyezték koszorúikat az alapító tiszteletére állított emlékművön.

Az ország első gyógyszállójaként működő intézet fekvése, valamint Kékestető mikroklímája olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek megfelelnek a magaslati klimatikus gyógyhely kritériumainak is.


Tovább az archívumra