Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Előkészületek

Előkészületek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagy változás előtt áll a gyöngyösi zsinagóga és az azt körülölelő terület. A Zsidó Hitközség régi álma válhat valóra, a zsinagóga egy kulturális központ lesz, körülötte pedig egy minden korosztály igényeit kielégítő parkot hoznak létre.

Mindezt az állam és az unió segítségével, több mint 1 milliárd forintból. A bontási munkálatok előkészítése elkezdődött, a terület végleges formáját pedig a tervek szerint 2018 év végére láthatjuk majd.

Törik az ablaküvegeket a gyöngyösi zsinagóga körüli épületeken. Régóta tervezték a terület felújítását, most az előkészületek zajlanak. A műemlék templom körüli terület nagy változások előtt áll. A most még graffityvel lefújt, szemetes melléképületek eltűnnek, helyükön pedig családbarát parkot alakítanak ki – hiszen ez a város érdeke is.

– Lesz vendéglátóegység másabb fajta színvonalon. Ide mi parkokat tervezünk, gyerek játszóteret, fiatalok, gyerek és bölcsődei foglalkoztatót, hogy amikor gyerekes látogatók jönnek, arra tudjunk, tehát szeretnénk a különböző korosztályokat kiszolgálni egy igényesebb térrel – sorolta Weisz Péter, a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke.

Ezek az épületek kezdtek veszélyessé válni, ezért is indokolt az elbontásuk. Mint dr. Weisz Pétertől megtudtuk: ezeket azért építették, hogy valamelyest takarják a templom épületét, a munkálatokkal azonban nagyobb, és esztétikusabb területen állhat majd városunk egyik látványossága.

– Ez egy szűken számolva 1,2 milliárd forintos költségvetés, hiszen ezt nem rendbe hozni kell, ezt a zsinagógát restaurálni kell, ez Magyarország öt legértékesebb zsidó zsinagógája között van, eredeti fényében szeretnénk visszaállítani. A Róth Miksa által tervezett üvegekkel – sorolta a hitközségi elnök.

A megújult zöldövezet és a restaurálás a tervek szerint 2018 év végére készül el. Dr. Weisz Péter arra kéri a lakosokat, hogy aki rendelkezik a zsinagógáról készült 20-as,30-as évekbeli fényképpel, jelezze azt a hitközségnek.


Tovább az archívumra