Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szüreti napok

Szüreti napok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több ezren látogattak ki a hétvégén a szüreti napok és fehérbor fesztiválra. A mátraaljai borászokon kívül ez alkalommal meghívott vendégként jelen volt a Tokaj Hegyalját képviselő Tolcsva is. A három napos programsorozaton nem csak kiváló borokat kóstolhattak az érdeklődők, hanem szüreti gulyásfőző versenyen is részt vehettek és megválasztották a Mátra tortáját is. Nap közben és este pedig a kirakodó vásár mellett színpadi produkciók színesítették a rendezvényt.

Hiesz György polgármester nyitotta meg a szüreti napok és fehérbor fesztivált, aki köszöntőjében a mátrai szőlészet és borászat hagyományairól emlékezett meg.

– Őseink, elődeink közül nagyon sokan a szőlészetből és a borászatból éltek. Ez már nincs így. De egy valami megmaradt ebből. A gyöngyösi és a mátrai boroknak a szeretete, a nagyszerű boroknak a kóstolása. Ez a három nap erről az ünnepről is szól – fogalmazott.

A bornapokon a legfiatalabb borászként jelen volt a gyöngyöstarjáni Kiss Attila is, aki gyors áttekintést adott az idei szőlő szezonról és arról, hogy milyen borokat vár a 2016-os évtől.

– Én a kettőezer tizenhatos évben nagyon jó termésre és nagyon jó borminőségre számítok, idei évjáratban abszolút megfelelő volt a csapadékeloszlásunk, a napsütéses órák száma teljesen megfelelő volt, tehát igazából egy nagyon jó évjáratra számítok – mondta a szakember.

Második alkalommal választották meg a szüreti napokon a Mátra tortáját. A versenyen induló főként amatőr cukrászokkal szemben az volt az elvárás, hogy készítményeikben utaljanak a szüretre.

– Igenis jelenjen meg a szőlő és a bor benne, vagy a must. Ugye most a szüret kellős közepén vagyunk. Ez kisebb-nagyobb módon sikerült is, tehát volt ahol azt éreztük, hogy talán már átbillentek a túloldalra, volt ahol nem nagyon éreztük. Alapvetően jó torták születtek – összegzett Magos Zoltán, a zsűri elnöke.

Hagyományos kísérőprogram volt ez alkalommal is a Görgényi László gulyásfőző verseny, amelyen idén huszonhat csapat indult. A szakácsok kitettek magukért, hiszen volt, aki erdélyi ízeket hozott Gyöngyösre, de olyan is akadt, aki helyi gulyással próbálta elnyerni a zsűri tetszését.

A péntektől vasárnapig tartó szüreti napokon a több ezer érdeklődő nem csak kiváló borokat kóstolhatott, hanem válogathatott a kirakodók portékái közül, vagy választhatott a tucatnyi koncert közül is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Hókirálynő 3. rész
09:14
Zeneiskolások előadása - Ender Martin Dániel - Lohmann: Bajor polka
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:33
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Hókirálynő 4. rész
18:12
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Moldvai Kavalos
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nápolyi 1. rész
19:01
Reklám
19:03
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Nápolyi 3. rész
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság