Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szemezgető

Szemezgető

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Gyöngyösi szemezgető” címmel rendezett szabadidős programot az Idősek Bentlakásos Otthona. Heves megye idősek bentlakásos intézményeinek bevonásával felelevenítették a szüreti időszak dolgos és vidám hétköznapjait. Az első alkalomra 8 csoport érkezett, egyebek mellett Hatvanból, Parádról és Abasárról. Az esemény egy pályázat útján jöhetett létre, és Gyöngyös Város Önkormányzata mintegy 300 ezer forinttal támogatta a kezdeményezést.

A Tomory Gábor Néptáncegyüttes műsora nyitotta meg az Idősek Bentlakásos Otthonának, „Gyöngyösi Szemezgető” elnevezésű programját, melyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg.

Hiesz György polgármester köszöntőbeszédében elmondta, hogy a rendezvénnyel kimozdulási lehetőséget biztosítanak szépkorúaknak, ugyanakkor a programmal a régmúltat is felidézik.

– Ahol van nagyon sok szőlő, ott az emberek évszázadok óta, vagy az emberek többsége a szőlőből és a borból él, ez volt a megélhetés alapja. Vagy dolgozott más birtokán, szőlőjében szüretelőként, napszámosként, és ez hosszú-hosszú évszázadokig végig kísért minket. Most már nem ez a jellemző, de az jó, hogy ezt felelevenítjük – sorolta.

Parádi mazsolák, Bélkői Mus(t)kétások, Gyöngyszemek – csak néhány ötletes csapatnév, amely szintén a vetélkedő része volt. Az 5 fős csoportoknak különböző, szürettel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a délelőtt folyamán.

– Mivel már van versmondó-találkozó, népdaltalálkozó, Vámosgyörkön lecsófőző fesztivál minden évben, úgy gondoltuk, hogy a Mátrai borvidék, az Egri borvidék, a Heves megyei borvidék tiszteletére azért egy szüreti vetélkedő, a szüreti hangulatot visszaidéző vetélkedés mindenképpen jó helyen van itt. És úgy tűnik, hogy sikerült ezt az ötletet jól eladnunk, mert Gyöngyös Város Önkormányzata 300 ezer forinttal támogatta ezt a projektötletet – emlékeztetett Maka Piroska, a KHSZK igazgatója.

A jelenlévők nagyon élvezték a feladatokat.
Saját készítésű borhűtő-és bortartó, valamint Gyöngyösi bor és frissen készült must volt a vetélkedő nyereménye. Maka Piroska igazgató elmondta: szeretnének hagyományt teremteni ezzel a kezdeményezéssel.


Tovább az archívumra