Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Testvérvárosi találkozó

Testvérvárosi találkozó

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lengyelországból, Törökországból és Ukrajnából fogadta testvérvárosainak küldötteit Gyöngyös vezetése a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál alkalmából. A vendégeket pénteken, díszvacsorán köszöntötte a polgármester és a két alpolgármester, szombaton délelőtt pedig a küldöttségek a Városháza dísztermében a képviselő-testület tagjainak, valamint egymásnak is bemutatkoztak. A megbeszéléseken együttműködési lehetőségekről is szó esett, többek között a sport és oktatás területén.

A szőlő és bor városába érkezett a Lengyel és Török testvérvárosunk pénteken, a képviselőket a városvezetés látta vendégül egy díszvacsorán. A Sanokiak már több alkalommal jártak városunkban, a negyvenezres lengyel várossal már régóta jó testvérvárosi kapcsolatot ápol Gyöngyös. A másfél milliós lélekszámú török város, Manisa képviselői azonban most először jártak Gyöngyösön.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy egy nagy létszámú küldöttség érkezett, reméljük, hogy sokoldalú kapcsolat kialakulhat, ipari együttműködés, befektetés, turizmus terén is van mit egymásnak mondani – mondta Hiesz György polgármester.

A küldöttség tagjai biztosították városunkat, hogy mindent megtesznek azért, hogy ezt a kapcsolatot tartalommal is megtöltsék, első Gyöngyösön töltött estéjük után már meg is fogalmazódott bennük egy olyan hasonlóság a két város között, amely akár egy együttműködés alapja lehet.

– Manisa a világ egyik legnagyobb mazsolatermesztője, és bár nálunk is vannak boros pincék, és foglalkozunk is borkészítéssel, de kíváncsiak vagyunk, itt, a szőlő és bor városában milyen újdonságokkal találkozhatunk – ecsetelte Mehmet Güzgülü.

Ugyancsak a szőlőtermesztés fejlesztésén dolgozik Sanok városa is, akivel a már meglévő régi kapcsolatot szeretnék tovább erősíteni a városvezetők, de mostani érkezésükkor már konkrétumokról is szó esett.

– Kapcsolatunk kezdetén, 2002-ben is megfogalmaztuk, hogy Gyöngyössel a turisztika, a sport és kulturális területen is együttműködnénk, most pedig már konkrét megbízásunk is van, a legközelebbi Sanoki röplabda-tornán szeretnénk, ha egy gyöngyösi csapat is képviseltetné magát – jelentette be Zbigniew Daszyk.

A díszvacsora után másnap délelőtt a Városháza dísztermében folytatódtak a megbeszélések, ekkor érkezett meg a harmadik delegáció, az ukrajnai Munkács járásból. A kárpátaljai járás delegációját most első alkalommal látta vendégül Gyöngyös, ugyanis a testvérvárosi kapcsolat csak nemrég jött létre. A tárgyalások mellett a vendégek körbejárták városunkat, a Mátra Múzeumot és a Szent Bertalan-templom kincsárát is megnézték.


Tovább az archívumra