Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fontos döntések: jégpálya, kitüntetések

Fontos döntések: jégpálya, kitüntetések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A strandon működik majd a műjégpálya a téli időszakban – egyebek mellett erről is döntött a nyári szünet utáni első rendes ülésén a gyöngyösi képviselő-testület. A képviselők több rendeletet is módosítottak a szeptemberi ülésen.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy az idén megvásárolt műjégpályát a strandon üzemelteti majd a téli időszakban. Alternatívaként a Hanisz Imre tér és Huszár utcai sportpálya merült fel, ám a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand homokos labdarúgópályáján jóval kisebb költséggel építhető fel a pálya, amely az előzetes becslések alapján pozitív szaldóval lesz üzemeltethető. Ugyancsak a strand mellett szólt, hogy a kiszolgáló létesítmények – öltöző, mosdó, jegypénztár – mind adottak. A tervek szerint a műjégpálya november 20. és február 28. között üzemel majd.

A Városrendészet munkatársai az első hónapban több mint kétszáz alkalommal figyelmeztették az augusztus elsején hatályba lépett, a közösségi együttélés szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet megsértőit – ez a képviselő-testület elé került jelentésből derült ki. A legtöbb esetben – több mint hetven alkalommal zöldterületen parkoló járművek tulajdonosait figyelmeztették, de guberálás, az ebtartás szabályainak megsértése, játszótéri dohányzás vagy hangoskodás miatt is többször figyelmeztettek a közterületfelügyelők. Az új rendelet hatályba lépését követően türelmi időszak lépett életbe, ez alatt a városrendészek csak figyelmeztettek, mostanra azonban már bírságot is kiszabhatnak a rendelet szabályainak megsértőire.

A köztemetők használatáról szóló rendelet módosításával több, temetői szolgáltatási díj csökkentését fogadták el a képviselők. A legnagyobb arányú csökkenés az urnahelyek megváltásának árainál tapasztalható, amelyet az első urna számára az egyszemélyes sírhely megváltási árával azonos mértkében határozott meg a testület, azaz 30 300 forintba kerül majd, míg a második urna megváltási díja ennek 50 %-ára, azaz 15 150 forintra változik.

Hiesz György polgármester javaslatára a képviselő-testület több ponton módosította az önkormányzati kitüntetésekről szóló rendeletet. A „Gyöngyös Város Egészségügyéért” kitüntetés odaítélésénél az évente adományozható két kitüntetés egyikét – amennyiben érkezik ilyen felterjesztés – a Bugát Pál Kórház szakdolgozója kapja, míg a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetést – amelyből évente legfeljebb három adományozható – egy óvodapedagógusnak, egy általános iskolában vagy alapfokú művészetoktatási intézményben tanító szakember, valamint egy középiskolai vagy főiskolai tanár részére ítélhető oda. A „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetést a rendelet módosítása kiterjeszti a köztisztviselők mellett a kormánytisztviselőkre és az állami tisztviselőkre is, az „Év edzője” kitüntetés helyébe pedig a kitüntethetők körét kibővítő „Év Sportszakembere” kitüntetés lép. Szintén fontos változás, hogy felterjesztéssel ezentúl a nemzetiségi önkormányzatok is élhetnek.

Gyöngyös Város Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez. Az ösztöndíj felsőoktatásban tanuló vagy főiskolára, egyetemre jelentkező, szociálisan hátrányos helyzetű, nappali tagozatos hallgatók részére nyújt rendszeres támogatást. A pályázat 2017-es kiírására az önkormányzat hárommillió forintos keretösszeget különít el, az önkormányzati támogatás mellett a megyei önkormányzat esetleges kiegészítése, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának önkormányzati résszel megegyező mértékű kiegészítése adja a teljes pályázati keretet. A pályázatok kiírásának határideje 2016. október 4-e.


Tovább az archívumra