Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Poloskainvázió

Poloskainvázió

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tömegével jelennek meg poloskák panellakásokban és kertes házakban egyaránt. A probléma nem csak Gyöngyösön, hanem országosan is jellemző. Az igencsak büdös bogarak, ezek a fajok 2-3 éve jelentek meg először hazánkban, és mostanra szaporodott fel az állomány. Szakemberek szerint attól nem kell tartani, hogy a lakásban szaporodni fognak, ugyanis a meleg, védett helyeket csak telelésre használják. Különböző rovarirtókkal kiírhatjuk őket, természetes ellenségük azonban nincs a bűzös, mérgező váladék miatt.

Belepik a kerti növényeket, ablakkeretbe és ajtótokok alá bújnak, nyitott ablakon berepülnek, függönyökön és kiterített ruhákon is tanyázhatnak – idegesítő, nagyon kellemetlen és büdös bogarak, poloskák lepik el országszerte a kertes és panelházakat is. Sokan panaszkodnak rájuk, és keresik a megoldást is, valamint a választ arra, hogy miért van belőlük ennyi.

– Ez egy idegen honos faj, nincsen nálunk természetes ellensége, és éppen ezért nagyon gyorsan, nagyon nagy számban el tudott szaporodni. Már tavalyi évben is ősszel nagy számban voltak, de az idei év az abszolút nagy mennyiség. Na, most a védekezésre az a legegyszerűbb, hogy ha az ember szúnyoghálót szerel fel, és akkor a nyitott ablakon keresztül így nem tudnak bejutni – tanácsolta Dr. Kontschán Jenő, az MTA állattani osztályának főmunkatársa.

A lakásba azért mennek be, mert közelít a tél, és a hazai fajokhoz hasonlóan behúzódnak a hideg ellen és ott próbálnak áttelelni.

Az emberekre nézve nem káros, annál inkább a kiskertekre, vagy erkélyen lévő növényekre. A tévhitekkel ellentétben azonban jó tudni, hogy a rovarirtó szerektől kipusztulnak.

– Én azt szoktam mondani mindenkinek, hogy vagy a háztartási boltokban kapható rovarölő-szerekkel fújja le őket vagy egyszerűen nyomja őket agyon. Ez a legegyszerűbb módszer. Nagyban nem tudjuk őket pusztítani, hiába permetezi le a kiskert tulajdonosa a saját kiskertjét, ha a szomszéd nem, vagy kettővel odébb lakó szomszéd nem, akkor ugyanúgy ott lesznek – sorolta a szakember.

Jelenleg nincs arra megoldás, hogy hogyan lehetne az állományukat gyéríteni – mondta Kontschán Jenő, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa.


Tovább az archívumra