Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Európa Heves megyében épül

Európa Heves megyében épül

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Európa Heves Megyében épül címmel tartottak konferenciát a régiók bizottsága magyar nemzeti delegációjának tagjai. Az előadók hangsúlyozták, a kohéziós politika az európai politika egyik legfontosabb pillére. A célnak pedig 2020 után is az összetartás erősítésének és a gazdaság fejlesztésének kell lennie.

Bár még javában zajlik az unió 2014-2020-as költségvetési időszak fejlesztési forrásainak felhasználása, uniós szinten már a 2020 utáni időszak tervezése is megkezdődött.

– Meggyőződésem, hogy a Heves megyében élők életkörülményeinek javítása, valamint az itt tevékenykedő vállalkozások fenntartható fejlesztése szempontjából stratégiai fontosságú, hogy az uniós források 2020 után a korábbiakhoz hasonlóan rendelkezésre álljanak – vélekedett Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke.

A konferencián Dr. Michael Schneider a 2020 utáni kohéziós politikáról folyó európai szintű egyeztetések jelenlegi eredményeiről beszélt. Hangsúlyozta, a kohéziós politika az európai politika egyik legfontosabb pillére, melynek célja az összetartás erősítése és a gazdaság fejlesztése.

– Nincs szükség alapvető átdolgozásra a kohéziós politikát illetően, nem kell teljesen új koncepció, csupán néhány javításra van szükség, de alapvetően úgy kell működnie, mint most. Hogy Európa valamennyi régiója alapvetően jogosult legyen támogatásokra, de a támogatás nagyját a leggyengébb régiók kapják meg – fogalmazott.

A kormány eddig kidolgozott kohéziós álláspontját Takács Szabolcs államtitkár foglalta össze.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy végrehajtsunk infrastrukturális fejlesztéseket, mert ez kell ahhoz, hogy egy régió gazdaságilag életképes legyen, de figyelnünk kell arra is, hogy a régióban élőknek milyen perspektívái vannak és olyan programok kerüljenek kiírásra és megvalósításra, amely az adott régióban tartja az embereket, különösen a fiatalokat.

A jövőben elkerülhetetlen, hogy a gazdasági fejlődés mellett olyan témákkal is foglalkozzanak, mint a negatív demográfiai fejlemények, a külső migráció, az Európán belüli vándorlás és a bürokrácia csökkentése.


Tovább az archívumra