Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Séta a mellrák ellen

Séta a mellrák ellen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Előadással, közös sétával és lufik eregetésével szerették volna felhívni a figyelmet a gyöngyösi Rákellenes Liga aktivistái a mellrák megelőzésére, a szűrés fontosságára. Az akció ez alkalommal kevés érdeklődőt vonzott. De a résztvevők nem adják fel, és folytatják a harcot a rák, és ezek után már a közöny ellen is.

A rákszűrés olyan téma a többség számára, amiről nem szeret beszélni. Sokan gondolják ugyanis úgy, hogy amíg nincs tünet, addig minden rendben van. A vizsgálatoktól, vagy azok rossz eredményeitől is rengetegen félnek. A szokott-e rákszűrésre járni? kérdést ezért többnyire el is kerülik az emberek.

A rákszűrés fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet – ezt már a gyöngyösi Rákellenes Liga elnöke mondta a legutóbbi figyelemfelkeltő akciójuk kapcsán, aki csalódottságának is hangot adott, amiért nagyon kevesen vettek részt a megmozduláson.

Ma Magyarországon 34 ezer ember hal meg daganatos betegségben évente, és ez nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas szám – mondta dr. Gulyás Zoltán onkológus szakorvos, aki szerint a leghatékonyabb és legkíméletesebb védekezés a rákos megbetegedésekkel szemben a megelőzés, és azon belül is a szűrés.

A jelenlegi egészségügyi gyakorlatban szervezett és alkalomszerű szűrővizsgálatokat különböztetnek meg. Szervezett szűrővizsgálat Magyarországon például a méhnyak- vagy az emlőszűrés. Az alkalomszerű szűrések közé tartozik például a prosztata- vagy épp a szájüreg vizsgálata.


Tovább az archívumra