Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kápolnaszentelés

Kápolnaszentelés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösön az elmúlt évszázadban sokféle felekezet létezett, a görög katolikusok azonban eddig nem voltak jelen. Legalább is szervezetileg. A szórványban itt élő mintegy 100 lélek gondozásának igénye hívta életre a gyöngyösi görög katolikus szervező lelkészséget. Hirdetés útján akadtak a számukra kedvező helyen lévő Országút utcai épületre. Az ebben kialakított új kápolnájukat vasárnap dr. Orosz Atanáz miskolci megyés püspök szentelte fel.

Az ünnepi liturgiát dr. Orosz Atanáz miskolci megyés püspök vezette. A szertartáson nem csupán a helybeli hívek jelentek meg, hanem Egerből és a szomszédos egyházmegyékből is jöttek vendégek. A magyarországi görög katolikus egyház három püspöksége három megyét fed le: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. A Gyöngyösön és környékén élő görög katolikusok szinte kivétel nélkül ezekből a megyékből származnak. A népszámlálás adatai szerint Gyöngyös városában több mint 100-an vannak, és ugyanennyien közvetlenül Gyöngyös környékén.

Dr. Kaulics László eddig a Miskolci Apostoli Exarchátus helynökeként tevékenykedett. Mostantól fogva Heves megye nyugati része fog a gyöngyösi szervezőlelkészséghez tartozni, míg a megye keleti része tartozik majd Egerhez. A kápolna kialakítását leginkább az tette szükségessé, hogy megtartsák az itt élő híveket az egyház kebelében.

A püspök által felszentelt kápolnában ezentúl minden vasárnap 10 órakor tartanak szent liturgiát. Erre nem csak a görög katolikus híveket, hanem vendégként minden érdeklődőt szeretettel várnak. Ugyanakkor további misszionálást egyelőre nem terveznek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság