Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kápolnaszentelés

Kápolnaszentelés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösön az elmúlt évszázadban sokféle felekezet létezett, a görög katolikusok azonban eddig nem voltak jelen. Legalább is szervezetileg. A szórványban itt élő mintegy 100 lélek gondozásának igénye hívta életre a gyöngyösi görög katolikus szervező lelkészséget. Hirdetés útján akadtak a számukra kedvező helyen lévő Országút utcai épületre. Az ebben kialakított új kápolnájukat vasárnap dr. Orosz Atanáz miskolci megyés püspök szentelte fel.

Az ünnepi liturgiát dr. Orosz Atanáz miskolci megyés püspök vezette. A szertartáson nem csupán a helybeli hívek jelentek meg, hanem Egerből és a szomszédos egyházmegyékből is jöttek vendégek. A magyarországi görög katolikus egyház három püspöksége három megyét fed le: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. A Gyöngyösön és környékén élő görög katolikusok szinte kivétel nélkül ezekből a megyékből származnak. A népszámlálás adatai szerint Gyöngyös városában több mint 100-an vannak, és ugyanennyien közvetlenül Gyöngyös környékén.

Dr. Kaulics László eddig a Miskolci Apostoli Exarchátus helynökeként tevékenykedett. Mostantól fogva Heves megye nyugati része fog a gyöngyösi szervezőlelkészséghez tartozni, míg a megye keleti része tartozik majd Egerhez. A kápolna kialakítását leginkább az tette szükségessé, hogy megtartsák az itt élő híveket az egyház kebelében.

A püspök által felszentelt kápolnában ezentúl minden vasárnap 10 órakor tartanak szent liturgiát. Erre nem csak a görög katolikus híveket, hanem vendégként minden érdeklődőt szeretettel várnak. Ugyanakkor további misszionálást egyelőre nem terveznek.


Tovább az archívumra