Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A jó látásért

A jó látásért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Jó látásért címmel egész napos ingyenes szűrővizsgálatot szervezett a Nemzeti Programbizottság a Látás Világnapja alkalmából. A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a látásvesztés vezető okaira, megelőzésére és a kezelés fontosságára. Ugyani, ha az elváltozásokat időben kiszűrik, az esetek 95 százalékában megelőzhető lenne a vakság kialakulása.

A legfontosabb érzékszervünk a szemünk, hiszen a környezetünkből származó ingerek közel 90 százaléka a látás révén juthat el hozzánk, ezért fontos megőrizni a szem egészségét – mondta a látás világnapja alkalmából a Vakok Állami Intézetének igazgatója, aki a szűrések fontosságát is hangsúlyozta.

A Látás Világnapja és a Fehér bot Napja alkalmából az egyik gyöngyösi optikai szaküzlet szűrőkamionos ingyenes szűrővizsgálati lehetőséggel várta az érdeklődőket.

A szűrőállomásokon értékelik a vizsgálati eredményeket, és ha szükséges szakorvoshoz irányítják a pácienseket. A koraszülött vakság megelőzésére is felhívták a figyelmet a rendezvényen, ugyanis hazánkban minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra.

A Peter Cerny Alapítvány és a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája, a csecsemő szemmentő program keretében, az elmúlt 7 év alatt, 6600 babát vizsgáltak és 439 gyermeken végeztek lézeres műtéte, ennek köszönhetően, egyetlen újszülött sem vesztette el szeme világát- tette hozzá a szakmai vezető.

Hiesz György polgármester a rendezvényen köszönetet mondott a szűrési lehetőségért, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a hétköznapok során kevesen veszik igénybe az ingyenes egészségügyi szűréseket.


Tovább az archívumra