Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesen igénylik az adókedvezményt

Kevesen igénylik az adókedvezményt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közel 12 ezer pár nem élt az első házasoknak járó 5000 forintos adókedvezménnyel a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Idén júliusig csaknem 29 ezer házasságkötés volt, viszont a tavaly házasságot kötőkkel együtt eddig csak 17 ezren vették igénybe a támogatást. Aki még nem élt a lehetőséggel, egy összegben is kérheti az első házasokat illető kedvezményt.

Havi 5000 forint, két éven keresztül. Jól hangzik, mégis kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Az első házasságot kötők vehetik igénybe a 2015-ben elindult havi 5000 forintos adókedvezményt, úgy tűnik azonban, a legtöbb pár nem él ezzel. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első hét hónapban 29 ezer házasságkötés volt Magyarországon, viszont a támogatást csak 17 ezren vették igénybe, ebbe pedig a tavaly házasodók is beletartoznak. Viszont megigényelni az adókedvezményt nem bonyolult feladat.

– A házaspároknak ehhez nem kell mást tenniük, csak az adóhatóság honlapjáról letölteni és kitölteni az adóelőleg nyilatkozatot, és ezt át kell adniuk a munkáltatójuknak – mondta Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a NAV megyei igazgatóságának sajtóreferense.

Aki egy összegben szeretné megkapni a támogatást, az SZJA bevallás beadásakor kérheti ezt.

Ezek a képek még februárban készültek, amikor a Mátra Gyöngyszem Nagycsaládos Egyesület tagjai kötötték össze életüket Gyöngyösön. Az adókedvezmény minden olyan párnak jár, ahol legalább az egyik fél először esküszik. Tavaly a megyében összesen 500 pár kérte a kedvezményt.

– Az első házasok kedvezménye összegszerűen, tehát, ahogy említettem, havi ötezer forint, a teljes igénybe vehető időszakra, tehát két évre 120 ezer forintot jelent, az az évenként 60 ezer forintot. Ez az összeg tehát nem veszik el, ha valaki nem igényelte azonnal a kedvezményt – részletezte a szóvivő.

Ők, a 2016-os jövedelemről számot adó bevallásukban kérhetik az eddig igénybe nem vett állami nászajándék kiutalását, beszámítását vagy átvezetését.


Tovább az archívumra