Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Almásy János emlékezete

Almásy János emlékezete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Minden fegyverbíró Gyöngyösön gyülekezzék, ki lovon, ki gyalog, nagy iga alatt nyomorgó országunk felszabadítására! Ezekkel a szavakkal hívta hadba 1703 októberében a vármegye lakóit Almásy János korábbi alispán a Rákóczi-szabadságharc támogatására. 2003 óta Gyöngyös Fő terén az egykori Almásy-házon elhelyezett emléktáblánál tartanak megemlékezést az eseményről. Idén 14. alkalommal tették ezt.

1703. október 4-én hívta hadba Heves vármegye lakóit Rákóczi támogatására Almásy János korábbi alispán. Erre az eseményre emlékeztek a volt Almásy házon elhelyezett emléktáblánál. Elsőként a megemlékezésen mindig jelen lévő Aba Sámuel Történelmi Daloskör adott elő kuruc dalokat. Gyöngyösön az Almásy-kultuszt dr. Sereg József alapozta meg kutatásaival, és ők voltak az első követői.

Az emléktábla 13 évvel ezelőtti felavatásáig nem sokat tudtak a gyöngyösiek az Almásyakról. Ma már az emlékhelynek köszönhetően többen ismerik a nevüket. 2003-ban az Almásy Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola vette gondjaiba az emlékhelyet. Az iskola Mátrafüredre történő felköltözéséig rendszeresen ünnepeltek itt, de továbbra is fontosnak tartják az Almásy hagyomány őrzését. Kámán Árpád, az iskola egykori tanára arról szólt, hogy mára sok csoport tartja fontosnak, hogy a Rákóczi-hagyományokat ápolja a városban, és szerencsére több helyen is tarthatnak megemlékezést.

A mostani ünnepségen Gyöngyös város önkormányzata, a Mátra Honvéd Kaszinó Egyesület, a Kolping Család Egyesület, és az Aba Sámuel Történelmi Daloskör helyezett el koszorúkat az Almásy emléktáblánál.


Tovább az archívumra