Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Születéstől felnőttkorig

Születéstől felnőttkorig

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„A születéstől 18 éves korig” címmel tartott előadást dr. Rényi Imre, csecsemő-és gyermekgyógyász klinikai onkológus a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének rendezvényén. Az összejövetel célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a daganatos betegségek figyelmeztető jeleire gyermekkorban.

Ma már nagyon jól gyógyítható a daganatos-és leukémiás gyermekek közel 75 %-a, de akiknél későn diagnosztizálják a betegséget, azokon már lehet, hogy nem tudnak segíteni. Ezért fontos, hogy időben észleljük a bajt. Többek között erről tartott előadást dr. Rényi Imre a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájának onkológusa.

– Azt célozzuk meg az ilyen előadásokkal, hogy ha lehetséges, akkor felhívjuk a figyelmet azokra a tünetekre, amik már idejében figyelmeztetik a szülőt, az óvónőt adott esetben, és természetesen a háziorvost, hogy további vizsgálatok szükségesek, annak elvégzése pedig a gyereknek az életét mentheti meg – hangsúlyozta.

A szakember kiemelte: abban az esetben, ha például az óvónő veszi észre a rendellenességet, nagyon fontos, hogy tájékoztassa a szülőt. Az óvónőcsoportoknak ebben a témában rendszeresen tartanak előadásokat.

– A szűréseknek a kivitelezése az úgynevezett nem rentábilis beavatkozások közé tartozik, és nagyon pénzigényes, ezért sajnos a tengerentúl is bizonyos gyermekbetegségek, daganatos betegségekről beszélünk most, ezek sajnálatos módon későn kerülnek ott is diagnózisra, tekintettel arra, hogy a szűrővizsgálatok megelőzhetnék ezt a hátrányt, de sajnos ez nem történik meg – említette.

Összegezve tehát, ha a szülők a gyermek testén bármilyen elváltozást, esetleg a hasán asszimetriát észlelnek, azonnal forduljanak szakorvoshoz, hiszen a gyermek élete múlhat ezen.


Tovább az archívumra