Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az ünnep veszélyei

Az ünnep veszélyei

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mi történik az égő olajjal, ha vízzel öntjük le, és milyen gyorsan terjed a tűz beltéren, ha elektromos zárlatos a karácsonyfa égősora? Minderre látványos bemutatóval kaphattuk meg a választ a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából a Főtéren. A bemutató után tájékoztató füzeteket kaptak a nézők, amelyben a tűzesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.

Székek, egy asztal, televízió és karácsonyfa. Egy kisebb szobát rendezett be a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tűzmegelőzési Bizottság a Főtéren. Ezek a tárgyak hamarosan a tűz martalékává válnak, ugyanis egy látványos bemutatóval hívták fel a figyelmet az adventi időszak és a karácsony veszélyeire. Elsőként egy fazékban olajat hevítettek, majd bemutatták, mi történik, ha valaki ezt vízzel próbálja eloltani.

– Ilyenkor egy hatalmas lángcsóva keletkezik. A helyes oltási módszere ennek a tűznek, az, amikor egy fedőt helyezünk az égő serpenyőre, vagy például egy nedves ronggyal próbáljuk megakadályozni azt, hogy további oxigénhez jusson a tűz, és így elalszik a tűz – fogalmazott Tankóné Antal Erika, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A megfelelő oltási módszert a tűzoltók is bemutatták. Mivel az ünnepek alatt nem csak a konyhában leselkedhet ránk veszély, hanem akár egy karácsonyfára felhelyezett égősor is nagy gondot okozhat, azt is imitálták a lánglovagok, mi történik akkor, ha elektromos zárlat lép fel. Ezért is fontos, hogy a lámpafüzérek megfeleljenek a magyar érintésvédelmi szabályoknak.

– Azért is fontos, hogy ilyet szerezzünk be, mert, hogy ha nem felel meg ennek a szabálynak, akkor nem csak áramütés veszélye miatt lehet veszélyes ez a lámpafüzér, hanem azért is, mert mondjuk elektromos zárlat alakul ki, és ha majd tűz üt ki – ezt láthattuk a bemutató során -, hogy nagyon hamar lángba borul az egész fa és ezzel együtt az egész lakás – tette hozzá a szóvivő.

A berendezett szoba egy percen belül teljesen leégett. Tankóné Antal Erika elmondta: a megyében szerencsére ritka a hasonló eset karácsonykor, de a bemutatóval szerették volna érzékeltetni a lakosoknak, hogy egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a tragédia.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság