Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csökkent az Áfa

Csökkent az Áfa

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Öt százalékra csökkent 2017. január 1-jétől a tej, a tojás és a baromfihús általános forgalmi adója, így már a boltokban is kedvezőbb áron szerezhetjük be ezeket az élelmiszereket. A termelők és a kereskedők a fogyasztás növekedését várják az intézkedéstől, akárcsak a kormány, ezért jövőre tovább bővítenék a 5 százalékos áfájú élelmiszerek körét.

Tej, tojás, baromfihús. A legtöbb hétvégi nagybevásárlásnál kosárba kerülnek ezek a termékek, melyeket a január 1-jén életbe lépett áfa csökkentésnek köszönhetően már olcsóbban szerezhetünk be. Az év eleji változásnak köszönhetően a baromfihús és a tojás általános forgalmi adója 27, a friss tejé pedig 18%-ról változott 5%-ra. Ez a fogyasztói árak 17%-os csökkenését eredményezi. Az MTI információi szerint azonban egyes nagyáruház láncok ennél nagyobb %-ban csökkentették az árakat. Ennek ellenére vannak, akik szerint nem mindenki fogja tapasztalni a változást.

Aki azonban a pénztárnál már tapasztalta az árcsökkentést, örül neki.

Az áfa csökkentésétől mind a kereskedők, mind hazai gazdák a kereslet növekedését várják, hiszen így többek számára válnak elérhetővé ezek az alap élelmiszerek. Egyes becslések szerint a 2017-es január elsején életbe lépett változások hatására például a baromfihús fogyasztása akár 5%-kal is nőhet. 2016-ban is ez a tendencia volt megfigyelhető a sertéshús általános forgalmi adójának csökkentésekor.

Az áfa csökkenés a tojás esetében csak akkor érvényes, ha héjában és frissen értékesítik. A főtt vagy tartósított tojásra már nem vonatkozik. Az árcsökkentés a tej esetében is csak a frissre vonatkozik. A tartós tejekre, valamint a sűrített, illetve az édesített tejtermékekre azonban nem.

A kormány dolgozik rajta, hogy a jövőben további termékekhez, például a túróhoz, a tejfölhöz és a sertésbelsőségekhez is olcsóbban juthassunk hozzá.


Tovább az archívumra