Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jégre menni veszélyes

Jégre menni veszélyes

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sokan nehezen viselik a napok óta tartó, szokatlan hideget, ám a téli sportok kedvelőit egyáltalán nem zavarja az aktív kikapcsolódásban a -10 fokos hőmérséklet sem. A tartós hidegnek hála már nem csak a Gyöngyösön működő műjégpályán lehet korcsolyázni.

Hetek óta nem emelkedett 0 fok fölé a hőmérséklet itt Sástón. Így már korcsolyázható a tó jege. Sokan ezt ki is használják. Vannak, akik családostól korcsolyázni, mások kutyát sétáltatni érkeznek.

A -10 fokos hőmérséklet és a hideg szél ellenére is voltak, akik a téli sportokat, azok közül is a korcsolyázást választották hétvégi programnak. A Sástó jege körülbelül 18 cm vastag, így már biztonságosan rá lehet menni.

Készül a lék a híd alatt. Télen a Sástó gondozásáért felelősek így biztosítják a halak számára a megfelelő oxigénellátást.

Hétvégén többen családostól, gyerekekkel érkeztek a tóhoz. Voltak, akik korcsolyáztak, mások összekötötték a természetjárást egy kis csúszkálással.

– Tudtuk, hogy be van fagyva a tó, ezért úgy döntöttünk, hogy a kislányunkkal egy kicsit feljövünk. Ő 2,5 éves, nem volt még ilyen élménye, és nagyon élvezi, hogy itt csúszkálunk – mesélte Bozsik Andrea.

A katasztrófavédők azonban még ilyenkor is óvatosságra intik az embereket. Az élővíz ilyenkor is tartogat veszélyeket.

– Hogyha például hóréteg van, akkor feltétlenül számolni kell azzal, hogy ott vékonyabb lesz a jégréteg. Nem érdemes erre a részre rálépni, vagy például korcsolyával rámenni – figyelmeztetett Tankóné Antal Erika megyei szóvivő.

Emellett az úgynevezett üreges jég is lehet veszélyes, mert kisebb a teherbírása. Ilyenkor a jég belsejében légbuborékok láthatóak. Fontos, hogy soha ne menjünk egyedül a jégre, hogy legyen, aki segíteni tud baj esetén.


Tovább az archívumra