Hanuka

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

December végén másodszor rendezte meg hanuka ünnepségét a 2015-ben újjá alakult gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó hitközség. Az ünnepségen – kifejezve, hogy a hanuka üzenete túlmutat a zsidóságon – többek között olyan jeles személyiségek gyújtották meg a hanukiján, azaz a kilencágú gyertyatartón elhelyezett gyertyákat, mint Tőkés László református lelkész, Kiss-Rigó László római katolikus szeged-csanádi megyéspüspök vagy Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója. Az esten fellépett Maksa Zoltán humorista, valamint Klein Judit énekes zenekarával.

2015-höz hasonlóan ezúttal is több mint 100 meghívottat köszönthetett a Start Műhelyben Weisz Péter hitközségi elnök, a rendezvény házigazdája. A MAZSIHISZ nevében Kunos Péter ügyvezető igazgató szólt az egybegyűltekhez, felidézve az ünnep történeti hátterét, azt, hogy a Júdás Makkabeus vezette seregek hogyan arattak győzelmet a görög-szír seregek felett, és hogyan tisztították meg a szentélyt és gyújtották meg a szent menórát, melyben az egy napra elegendő kóser olaj 8 napig kitartott. Az ünnep ily módon a szabadság, a fény és a csodák ünnepe. Weisz Péter köszöntőjében arról szólt, hogy a hanuka ünnepe túlmutat a zsidóságon.

– A hanuka a hit, a szeretet, az összefogás, az összetartozás, az örökkévaló dicsőségének az ünnepe. Ugyanezek érvényesek a karácsonyra. A hanuka kiszlév hó 25-én kezdődik, a karácsony december 25-én. Azt mondja a Talmud, hogy a hanuka lángja az eljövendő messiást világítja be – sorolta Weisz Péter, a hitközség elnöke.

Ugyanezt mondja az Újtestamentum is az adventi fényről, tehát a két ünnep között lelki kapcsolat van. Ezt jelképezve az ünnep ötödik napján sorrendben elsőként Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök gyújtott gyertyát a kilencágú gyertyatartón, a hanukiján. Őt Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő követte, aki alkalmi beszédében párhuzamot vont a makkabeus felkelés és a Ceausescu diktatúrát elsöprő 27 évvel ezelőtti forradalom között.

Ezután Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára, valamint Assani Omar, a gyöngyösi kórház muszlim vallású orvos igazgatója gyújtották meg a lángot a hanukija gyertyáin. A Gara István kántor által elmondott imádság és az énekek után Maksa Zoltán humorista valamint Klein Judit és zenekara gondoskodott a további jó hangulatról.


Tovább az archívumra