Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Óvjuk a vízórákat!

Óvjuk a vízórákat!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az utóbbi hetek időjárásának következtében több háztartásban is elfagyott a vízmérő Gyöngyösön és környékén. Eddig 80-90 esetben jelezték a vízműnek a meghibásodást. Károsodás esetén a szolgáltató munkaidőn túl is kicseréli a meghibásodott mérőket, a mintegy 15 ezer forintos költséget azonban a fogyasztónak kell állnia.

A kemény tél nem kíméli a vízmérő berendezéseket sem, amelyek a hideg következtében itt Gyöngyösön és környékén tömegesen fagynak el a háztartásokban. Kovács László, a Heves Megyei Vízmű Zrt. munkatársa azt mondja: csaknem százan jelezték a szolgáltatónak a problémát.

– Van egy olyan látens része még ennek a dolognak, hogy ahol nem laknak, esetleg üdülőkörzetekben, vagy olyan ingatlanokban, ahol nincsenek állandóan, bizony ott is lehetnek még elfagyott mérők, amikről még nem tudnak a fogyasztók. Úgyhogy ez is fontos lenne, hogyha valakinek van ilyen, akkor ezt most nézze meg és ellenőrizze le! – tanácsolta Kovács László főmérnök.

A szakember szerint legtöbb esetben a mérő üveglapja fagy el, így könnyen ellenőrizhetjük, hogy károsodott-e a berendezés. Védekezni úgy tudunk, ha ruhával takarjuk le, vagy hungarocellel fedjük be az aknát.

– Nem csak az a fontos, hogy be legyen szigetelve a vízmérő akna, hanem ahol keveset használják, ott bizony néha egy kicsit áramoltatni kellene a vizet a csőben, tehát meg kellene nyitni naponta egyszer kétszer háromszor, mert ez is hozzásegít ahhoz, hogy nem fagyjon el a rendszer – mondta a szakember.

A meghibásodott mérő cseréjét a szolgáltató munkaidőn túl is elvégzi, hiszen ebben az esetben szünetel a vízszolgáltatás. A megközelítőleg tizenötezer forintos költséget azonban a fogyasztónak kell kifizetnie, ezért érdemes elővigyázatosnak lenni, és szigetelni a berendezéseket.


Tovább az archívumra