Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Téli gondoskodás

Téli gondoskodás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Infrapanelek, radiátor, rengeteg gyümölcs, vitaminporok és folyamatos vízellátás. Nagy munkát okoz az állatkerti dolgozóknak az extrém hideg. A legtöbb állat ugyan megszokta a szélsőséges időjárást, egyes egyedek számára azonban biztosítani kell továbbra is a meleg időt. Több állat a benti kifutójában várja a tavaszt, a gondozók pedig szinte megállás nélkül töltik újra az itatótálakat, és pótolják a megfelelő vitaminokat.

Boldogan lakomáznak a lámák a Gyöngyösi Állatkertben, most különböző zöldségeket és gyümölcsöket kaptak a gondozótól. A karám előtt jégdarabok a földön, pár perc alatt fagy be az itatótálakban a víz, így a gondozóknak megállás nélkül újra kell tölteniük. Rengeteg munkát ad a hideg idő az állatkert dolgozóinak, és bár például a szibériai tigrisek jól érzik magukat, a vidrák és a pávián is elbújt és a gyűrűsfarkú makik is bent vannak a kellemes, 18 fokos házban.

– Villannyal fűtünk, hogyha ezt még ki kell egészíteni – de szerencsére nagyon jól fűtenek az infrapanelek -, akkor olajradiátorokkal tudnánk megtenni – mondta Barcai Henrietta.

– Vitaminporokat használunk a ragadozóknál, úgynevezett állatkerteknek kifejlesztett ragadozó premixet, amit normál esetben heti egyszer, de ebben az időszakban heti háromszor is megkapnak. Mindent melegítünk, tehát amíg nyáron hűtjük a husit, télen melegítjük a husit, tehát szinte melegen kapják meg, forró vízbe áztatva – árulta el a részleteket a gyöngyösi állatkert vezetője.

Ezen kívül rengeteg zöldség, gyümölcs, tojás és lisztkukac kerül a tálkákba, az állatok alá pedig szalma. A gyűrűsfarkú makik most müzlit, salátát, banánt és céklát is kapnak, láthatóan ízlik is nekik, de vágynak ők is kintre, ám amíg az időjárás ezt nem engedi, a panelek alatt melegednek.


Tovább az archívumra