Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ivóvízből hó

Ivóvízből hó

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ivóvízből hóágyúzzák a pályákat a mátraszentistváni síparkban. A csapadékmentes decemberi időjárás miatt nem volt utánpótlása a hóágyúkat kiszolgáló tónak, ezért eddig négyezer-ötszáz köbméternyi ivóvizet vásárolt a létesítmény. Az üzemeltetők szerint a sípark forgalma zavartalan lesz, és újabb pályákat is megnyitnak a héten.

Kifogyott a víz abból a tóból, amiből a hóágyúkat üzemeltetik Mátraszentistvánban, ezért csak úgy tudják karbantartani a pályákat, ha ivóvízből készítenek mesterséges, de kiváló minőségű, sportolásra alkalmas havat – mondta Erbeszkorn Tamás, a sípark sajtószóvivője.

A mesterséges hó teljesen normális egy sípályán, jó a szerkezete, ezért is fontos, hogy rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű víz a hóágyúzáshoz. Eddig közel ötezer köbméter ivóvizet használtak fel hó készítésére, a héten további pályákat nyitnak meg a sportolók számára.

– A héten szeretnénk megnyitni a piros hármas pályát, és ezt már tiszta csapvízből készítettük el, látszik is rajta, hogy gyönyörű fehér, más egy picit a hó színe, mint hogyha a tóból vettük volna a vizet. Eddig 4500 köbméter vizet vételeztünk, de ez lehet a későbbiekben több is, hiszen szeretnénk még több sípályát megnyitni – árulta el.

Az üzemeltetők bíznak abban, hogy a vízszolgáltató megfelelő mennyiségű vizet fog biztosítani a hóágyúzáshoz, igaz ez jóval nagyobb költséget jelent számukra. A síelők azonban zavartalanul használhatják továbbra is az ország egyik legjobban felszerelt síparkját.


Tovább az archívumra