Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A borreform aktuális helyzetéről tartottak konferenciát a Mátrai Borvidék szőlőtermelőinek, borászainak a gyöngyösi Házasságkötő teremben

A borreform aktuális helyzetéről tartottak konferenciát a Mátrai Borvidék szőlőtermelőinek, borászainak a gyöngyösi Házasságkötő teremben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szakmai fórumon a legfontosabb rendeletekről kaptak tájékoztatást a résztvevők.

Az új bortörvény kapcsán hívták össze a fórumot, mivel az új uniós jogszabály bevezetése miatt a hazai szabályozást is át kell alakítani. Legfontosabb, hogy a borokról termékleírást kell készíteni, amelyre a jövőben a forgalomba hozatalhoz szükség lesz.
A minőségi és a kiemelt minőségű borok pedig földrajzi meghatározással, a borvidék megjelölésével kerülhetnek forgalomba. 2011 – től csak ezen előírások alapján jelenhetnek meg a piacon. A borkészítési szabályoknál is lesznek változások.
Az édesítésnél tehát nagyobb szabadságot kapnak az uniós termelők. A konferencián elhangzott – a reformokra azért van szükség, mert az európai uniós borok versenyképessége bizonyos termékkategóriákban visszaesett és az újvilági konkurensek átvették a piac egy részét, így új bormarketing stratégiára van szükség.
Pásztor Csilla

Az Aktuális napi hírei (2009-05-21 )

Tovább az archívumra