Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szent János napi búcsút tartottak Pusztafogacson

Szent János napi búcsút tartottak Pusztafogacson

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, ahol a jelenlévők betekintést nyerhettek hogyan zajlott régen egy igazi tanyasi lakodalom.

Koszorúzással kezdődött a megemlékezés Túri Margit a sírjánál aki 1994-ben elhatározta, hogy megmenti a Pusztafogacsi kápolnát a teljes pusztulástól. A kezdeményezéshez segítséget kapott az akkori plébánostól, aki fel is kereste a régi búcsújáróhelyet.
Az akkori felújítást vandál kezek tönkretették és egészen 2007-ig pusztult a tanyavilág egykori központja. A tetőt még a téli időjárás előtt felújították, amit adományokból és a Heves Megyei Műemlékvédelmi Hivatal támogatásából sikerült is elvégezni. Ekkor jött az ötlet, hogy megpróbálják a kápolnához fűződő hagyományokat feleleveníteni, és megrendezni a méltán híres Szent János napi búcsút. Területi rajzpályázatot hirdettek a község általános iskolásai részére az „Én Fogacsom” címmel melyre nagyon sok alkotás érkezett. Az elkészült munkák, a búcsú ideje alatt kápolnában kiállításra kerültek.
Parádi Nyugdíjasklub egy igazi tanyasi Palóclakodalmat mutatott be. Két idén házasodott pár pedig elhelyezte a hűség jelképét a kápolnában kialakított lakatfalon. Túri Gyula az egyesület elnöke elmondta, hogy nagyon sokan bíznak a projekt sikerében, az idei búcsút közel 500 ember kereste fel.
További terveik között szerepel még egy kerékpárút megépítése Tarnamérától Jászszentandrásig. Ez turisztikai szempontból sokat jelentene, akár egy jó kiránduláshoz vagy egy rendhagyó hagyományőrző, történelemóra megtartásához is.
Gubics Péter

Az Aktuális napi hírei (2009-05-21 )

Tovább az archívumra