Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Öt perc önmagamért

Öt perc önmagamért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„5 perc önmagamért” – otthon végezhető egészségügyi szűrő programot hirdetett meg Gyöngyös Város Önkormányzata az 1966 és 1974 között született gyöngyösi lakosok körében. A mintegy 1,5 millió forintos keretösszegű program célja, hogy minél többen vegyenek részt az általános kivizsgálásokban. Az értesítőlapokat és tesztcsíkokat jövő héten kezdik el kihordani az önkormányzat munkatársai. A tavalyi szűrésen 500 embert tudtak megszólítani, a mostani programnak köszönhetően pedig több mint 4000 embernek adnak lehetőséget.

Még tavaly ősszel döntött úgy a képviselő-testület, hogy Gyöngyösön egy egészségügyi szűrőprogramot indítanak el, mellyel sokkal több embert szeretnének megszólítani, és egy általános, otthon végezhető vizsgáltra ösztönzik őket.

– Eddig egy olyan 4-500 embert tudtunk megszólítani, amikor kimondottan háziorvosoknál volt ez a lehetőség, hogy el lehetett menni ilyen szűrésekre, most több mint 4000 embernek adunk ezzel lehetőséget, hát én remélem, hogy minél többen fognak vele élni, és nagyon fontos, hogy most állandó gyöngyösi lakosnak kell lennie mindenképpen, illetve 1966. január elseje és 1974. december 31. között születettekre érvényes most ez az akciónk – sorolta Besze Andrea, az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke.

A programról szóló tájékoztatóleveleket, és a hozzá tartozó tesztcsíkokat már jövő héten megkapják az érintettek – mondta Nagyné Szakál Mária egészségügyi referens.

– A tesztcsíkkal megállapítható a vizeletben jelenlévő fehérje, fehérvérsejt, nitrit, glükóz, vér, esetleges baktériumok kimutatására is alkalmas, megállapítható a vizelet PH értéke, illetve fajsúlya. Az eredményekből lehet következtetni a vese- és májfunkcióra, a sav-bázis egyensúlyra, illetve bakteriális fertőzésre – ismertette Nagyné Szakál Mária, szociális, egészségügyi, intézményi referens.

Fontos, hogy a vizsgálat elvégzését követően mindenki jegyezze fel a kapott eredményt, és eltérés esetén forduljon orvoshoz. A városban minden háziorvos kapott megkeresést ez ügyben.

A bizottság a 2 millió forintos keretösszegből 1,5 millió forintot szánt erre az akcióra, a maradék 500 ezer forintot pedig logopédiai szolgálat igénybevételére különítette el, mely abban nyújt segítséget, hogy a szülők a három évnél fiatalabb gyermekeiket is elvihessék logopédushoz.


Tovább az archívumra